Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

etica evreiasca 

 

IUDAISMUL SI PAMANTUL ISRAELULUI

 

 

 

Legatura evreilor cu pamantul Israelului este mentionata in Biblie, in Talmud si in legea evreiasca. Din aceste motive, ideea de a vizita Israelul, si in final de a face Aliyah, este esentiala pentru poporul evreu. Este o idee care se regaseste in mod repetat in iudaism: in rugaciuni, in psalmi si in cuvintele lui Dumnezeu.

Prima carte a Torei, Geneza, introduce ideea ca poporul evreu este legat de pamant. In Geneza 17:8, Dumnezeu ii spune lui Avraham: "Iti dau tie pamantul pe care locuiesti, tie si urmasilor tai, intregul pamant al Canaanului, sa il posedati pe vecie." In acest loc Dumnezeu isi anunta in mod oficial intentia de a darui un teritoriu poporului evreu. Aceasta afirmatie este adresata mai tarziu in cartea Genezei lui Isaac si Iaacov. Includerea unor asemenea afirmatii in Torah si faptul ca se afla in prima carte arata ca ideea de a fi legati de o patrie care le-a fost promisa evreilor de catre Dumnezeu este o notiune esentiala pentru poporul evreu.

"De la inceputurile sale iudaismul s-a axat nu numai pe un popor ci si pe un teritoriu - Eretz Yisrael." Dupa distrugerea primului templu, acei evrei care au fost trimisi sa traiasca in Babilon s-au considerat exilati din Israel si vorbeau adesea de intoarcerea in patrie. In acele timpuri s-a scris un psalm faimos ce exprima dorul evreilor dupa pamanturile lor: "Langa apele Babilonului, acolo ne-am asezat si am plans, cand ne-am amintit de Sion". Aceasta credinta, care s-a transformat curand in speranta, i-a ajutat pe evrei sa supravietuiasca in exil pana cand s-au putut intoarce in tara.

Intr-un final, evreilor li s-a permis sa se restabileasca in regiunea Israelului. Totusi, foarte curand urmau sa treaca printr-o tragedie care sa ii forteze sa isi paraseasca din nou tara. Distrugerea celui de-al doilea templu in anul 70 e.n. i-a fortat din nou pe evrei sa fuga si sa-si paraseasca patria mult iubita. Multe dintre rugaciunile standard  care au aparut dupa distrugerea celui de-al doilea templu vorbeau despre speranta. Se crede ca in acele timpuri, cei care au codificat legea evreiasca au confirmat notiunea ca "este o datorie religioasa pentru un evreu" sa traiasca in Tara Sfanta. Aceasta credinta continua pana in ziua de astazi.

Un alt aspect legat de ideea atasamentului fata de pamant este conceptul de Aliyah. Aliyah inseamna in ebraica a "se ridica" si este folosit cu referire la cineva care isi paraseste tara natala pentru a se muta in Israel. Cineva care traieste in Israel si apoi emigreaza se numeste "yerida," cineva care a "coborat." Acesti termeni sun considerati de unii oameni ca depreciativi, dar sunt auziti adesea cand se vorbeste despre mutatul in sau din Tara Fagaduita. Aceasta are de-a face cu ideea ca Mesia va veni atunci cand toti evreii vor trai in tara pe care le-a promis-o Dumnezeu.

O alta legatura pe care o are iudaismul cu tara poate fi vazuta intr-o explorare mai adanca a celei de-a cincea porunci. Cea de-a cincea porunca spune: "Respecta-ti Tatal si Mama". In Exodul 20:12 se spune "Respecta-ti tatal si mama pentru a putea rezista pentru mult timp pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da." Aceasta este o corelatie directa intre porunca si pamantul poporului evreu. Nu arata numai importanta poruncii ci si a pamantului si cum acesta este legat de una dintre poruncile esentiale. La celalalt capat al spectrului, pedeapsa data de Dumnezeu considerata a fi cea mai cumplita este captivitatea si apoi exilul din tara. Aceasta idee arata inca o data cat de strans legata este ideea de pamant de Dumnezeu si de religie.

(Jewish Wisdom p.567-571; The Book of Jewish Belief p.157-165)

Cele 613 Mitzvot (Porunci) ale Torei (Bibliei Ebraice)

Lashon Hara

Tzedakah (dreptatea - caritatea)

Vedere de ansamblu asupra eticii iudaice

Pirke Avot

Rabinul Israel Salanter si miscarea musara

Hafez Hayyim

Etica de afaceri

Opozitia iudaismului fata de idolatrie si credinta intr-un singur Dumnezeu

Vizitarea bolnavilor - Bikkur Cholim

Etica privitoare la animale

Shehitah - Taierea animalelor pentru mancare

Iudaismul si pamantul Israelului

Responsabilitatea evreilor fata de Comunitate

Iubeste-ti aproapele

Traditia orala

Ce gasim in Talmud?

Evreii - "popor ales" (partea I)

Evreii - "popor ales" (partea a II-a)

Problema existentei raului in lume

Ajutorul fata de cei slabi si evitarea oprimarii acestora

De ce cred evreii ca trebuie sa fie evrei? (I)

De ce cred evreii ca trebuie sa fie evrei? (II)

Pirkei Avot (2)

Pirkei Avot - Atitudinea Noastra fata de Ceilalti

Pirkei Avot - Bunatate  versus Principii

Pirkei Avot - Intelepciunea batranilor

Este Tora o povara? - partea I

Este Tora o povara? - partea a II-a


^sus^