Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

etica evreiasca 

 

CELE 613 MITZVOT ALE TOREI

 

 

 

Conform traditiei, Tora contine 613 Mitzvot (porunci). Multi oameni cred in mod gresit ca aceste porunci nu se ocupa decat de ritualuri. Pe langa ritualuri, poruncile se aplica in domenii precum etica personala, comportamentul social, etica universala si justitia sociala. Evreii care cred ca nu sunt absolut deloc practicanti ar trebui sa recunoasca faptul ca, daca nu intretin relatii sexuale cu mama, tatal, sau fratii si surorile lor, ei respecta deja trei dintre Mitzvot.

Dupa traditia iudaica, evreii au primit de la Dumnezeu Tora, acum aproximativ 3200 de ani. Multe dintre Mitzvot, inclusiv faimoasele Zece Porunci, au avut o influenta enorma asupra dezvoltarii societatii occidentale, atat direct cat si indirect. Numeroase valori ce se regasesc astazi in civilizatia occidentala si care sunt de obicei considerate ca fiind de la sine intelese, cum ar fi 'sa nu ucizi', nu erau valori universale atunci cand au aparut in lume Tora si cele 613 Mitzvot,  acum mai mult de trei mii doua sute de ani.

Multe, insa nu toate conceptele etice ale iudaismului, provin direct din versiunea scrisa a Torei si din cele 613 porunci ale sale. Unele dintre legile morale sunt notate in Talmud si in alte surse iudaice mai tarzii, considerate post-biblice. Aceste etici si legi 'post-biblice' sunt de obicei legate si bazate pe versete si porunci din Tora si adesea elaboreaza si clarifica Tora.

Mitzvot sunt adesea clasificate in doua categorii. Prima categorie implica relatii interpersonale si etice si se numeste bein adam la-khavero, intre om si tovarasul lui. A doua categorie, care include ritualul, este cunoscuta ca bein adam la-makom, intre o persoana si Dumnezeu. Totusi, multe dintre Mitzvot nu pot fi incluse cu usurinta intr-una din cele doua categorii si se potrivesc in amandoua. De exemplu, legile care cer sa se tina kosher (legile alimentare) sunt adesea considerate ritualistice, dar au si importante elemente etice. Pentru ca un animal sa fie kosher trebuie sa fie ucis dintr-o singura lovitura cu un cutit special extraordinar de ascutit, ca sa fie omorat intr-un mod cat mai putin dureros cu putinta. Animalele care sunt ranite si sufera in mod inutil, ca de exemplu animalele vanate, nu sunt considerate kosher si nu pot fi mancate.

Din cele 613 Mitzvot ale Torei, cateva sute nu se mai respecta astazi. Multe dintre Mitzvot-urile rituale nu au fost aplicate decat in perioada in care a existat in Ierusalim Beis Hamikdash (Marele Templu Evreiesc). Din moment ce astazi nu exista un Beis Hamikdash la Ierusalim, Mitzvot-urile legate de acesta nu mai pot fi practicate. Chofetz Haim, un mare rabin Est European, care a trait intre 1838 si 1933, a calculat ca in zilele noastre mai sunt practicate mai putin de trei sute dintre Mitzvot.

Cele 613 Mitzvot (Porunci) ale Torei (Bibliei Ebraice)

Lashon Hara

Tzedakah (dreptatea - caritatea)

Vedere de ansamblu asupra eticii iudaice

Pirke Avot

Rabinul Israel Salanter si miscarea musara

Hafez Hayyim

Etica de afaceri

Opozitia iudaismului fata de idolatrie si credinta intr-un singur Dumnezeu

Vizitarea bolnavilor - Bikkur Cholim

Etica privitoare la animale

Shehitah - Taierea animalelor pentru mancare

Iudaismul si pamantul Israelului

Responsabilitatea evreilor fata de Comunitate

Iubeste-ti aproapele

Traditia orala

Ce gasim in Talmud?

Evreii - "popor ales" (partea I)

Evreii - "popor ales" (partea a II-a)

Problema existentei raului in lume

Ajutorul fata de cei slabi si evitarea oprimarii acestora

De ce cred evreii ca trebuie sa fie evrei? (I)

De ce cred evreii ca trebuie sa fie evrei? (II)

Pirkei Avot (2)

Pirkei Avot - Atitudinea Noastra fata de Ceilalti

Pirkei Avot - Bunatate  versus Principii

Pirkei Avot - Intelepciunea batranilor

Este Tora o povara? - partea I

Este Tora o povara? - partea a II-a


^sus^