Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

SINAGOGA: MINYANUL; TERMENI UZUALI

 

 

 

Pentru multi evrei, sinagoga este o parte importanta a ciclului vietii evreiesti. Numele de "templu", "sinagoga" sau "shul (shil)", reprezinta acelasi lucru: un lacas de cult si de rugaciune. Folosirea comuna a cuvantului shul, sau shil, care inseamna in idis "scoala," arata ca sinagogile au fost in mod traditional atat centre de invatatura cat si de rugaciune.

MINYANUL

Legea evreieasca prefera ca evreii sa se roage in colectiv mai degraba decat individual, deoarece rugaciunile publice sunt mai adesea oferite pentru lucruri in beneficiul intregii comunitati, in timp ce rugaciunile individuale se ocupa in special de nevoile si dorintele indivizilor. In legea evreieasca traditionala, numarul minim de persoane necesar pentru a forma o "comunitate" este de zece barbati adulti, grup cunoscut sub numele de minyan. Un minyan traditional nu include femei, deoarece femeile poarta o responsabilitate imensa in caminul traditional evreiesc si, prin urmare, nu sunt obligate sa indeplineasca toate mitzvoturile (poruncile) pe care trebuie sa le indeplineasca barbatii in viata publica.

TERMENI UZUALI FOLOSITI IN SINAGOGA

a) Bimah
Bimah (cuvant ebraic care inseamna "platforma") este locul unde sta cantorul cand conduce rugaciunile si de unde se citeste Torah. O persoana onorata prin chemarea sa binecuvanteze Torah merge la bimah.

b) Mizrah
Mizrah inseamna in ebraica "est." Din timpuri stravechi, cand se roaga evreii se indreapta cu fata spre Ierusalim si spre Templul cel Sfant (ale carui ruine sunt "zidul de vest sau zidul plangerii"). Astazi, pentru majoritatea evreilor din lume, aceasta inseamna sa se indrepte cu fata spre est. De obicei, sinagogile sunt construite cu fata spre est, avand Aron Kodesh ( Arca Sfanta, vezi mai jos) pe zidul de est.

c) Aron Kodesh
Aron Kodesh (in ebraica, "Arca Sfanta") este dulapul in care sunt tinute sulurile Torei, cele mai sfinte obiecte pentru viata evreieasca. Scoaterea Torei din Aron Kodesh este un moment important al serviciului din dimineata de Shabbat.

d) Petikha, Aliya, Hagba si Glila
Participarea in sinagoga la orice ritual legat de Torah este considerata o mare onoare, aceste ritualuri  incepand cu petikha ("deschidere" in ebraica), si tragerea perdelei care acopera Arca Sfanta inainte de scoatereaTorei.

Fragmentul saptamanal din Torah este impartit de Shabbat in sapte sectiuni. Inainte de a se citi fiecare sectiune, un membru al congregatiei este chemat sa binecuvanteze Torah. A fi chemat sa binecuvantezi Torah inseamna sa primesti o "aliya" (cuvantul ebraic pentru "urcare"), ceea ce reprezinta unul dintre cele mai mari onoruri pe care le poate primi un evreu in sinagoga.

La finalul citirii Torei, doi membri ai congregatiei sunt chemati pentru ceea ce se numest hagba si glila. Hagba inseamna "a ridica," iar persoana careia i s-a incredintat aceasta onoare ridica Torah, cu scrisul in sus, si o inalta deasupra capului pentru ca toti sa o poata vedea. Oamenii stau in picioare cand se ridica Torah, si recita in ebraica "Aceasta este Torah pe care Moise a dat-o fiilor lui Israel dupa cum spune cuvantul lui Dumnezeu." Persoana careia i s-a incredintat glila inveleste Torah. Sulul Torei este mai intai invelit cu o panza simpla, iar apoi se pune peste el o invelitoare - in mod traditional foarte frumos decorata.


^sus^