Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

LUMANARILE

 

 

 

Lumanarea este probabil unul din cele mai neglijate simboluri evreiesti care insa contine intelesuri foarte importante. Lumanarile sunt folosite in scopuri practice cum ar fi iluminatul sau incalzirea precum si in scopuri religioase. Aprinderea lumanarilor semnifica de obicei inceputul unei sarbatori.

Focul este unul din cele mai mari mistere ale naturii si acest lucru este recunoscut in iudaism. Acesta este considerat unul dintre elementele de baza ale naturii. In Kabbalah, imaginea flacarii multicolore care se ridica dintr-o lumanare este considerata a fi o metafora pentru relatia lui Dumnezeu cu lumea si cu omul. Flacara este vazuta ca o entitate unica, dar ea se schimba tot timpul. Interiorul alb al flacarii ramane constant, dar exteriorul se misca si isi schimba culoarea mereu. Incorporand lumanarile si focul in atat de multe aspecte sarbatoresti in iudaism, putem sa recunoastem si sa includem diferitele interpretari ale focului in misticismul religiei.

Folosirea lumanarilor este cel mai adesea vazuta in timpul sarbatorilor. Cele mai cunoscute sarbatori asociate cu lumanarile sunt Shabbat, Havdalah si Hanukkah. De Shabbat, lumanarile sunt folosite pentru a semnifica inceputul sarbatorii, o introducere la ziua odihnei. O lumanare impletita se foloseste din nou sambata seara in ceremonia Havdalei cu care se incheie Shabbatul si se intampina noua saptamana. De Hanukkah, lumanarile sunt puse in menora, un sfesnic cu noua brate. Lumanarile se aprind incepand cu una in prima seara plus shamash-ul care sta de obicei intr-un brat mai inalt al menorei. Sarbatoarea dureaza opt zile ceea ce permite ca menora sa fie plina de lumanari in ultima seara. Folosirea lumanarilor ne reaminteste de miracolul de Hanukkah. Templul din Ierusalim a fost distrus in interior, nelasand ulei pentru ritualurile din Templu. S-a gasit o fiola mica de ulei care nu continea ulei decat pentru o singura zi si care totusi a tinut opt zile. Cand aprindem lumanarile de Hanukkah, ni se aminteste de miracolele de Hanukkah - uleiul si faptul ca evreii au luptat impotriva sirienilor cu sanse extrem de mici.

Lumanarile sunt folosite de asemenea in ceremonii memoriale si in case atunci cand se aniverseaza un deces in familie, eveniment cunoscut sub numele de yahrzeit. Fie ca aducere aminte, fie pentru a intampina o sarbatoare sau o noua saptamana sau pentru a arata puterea infricosatoare a lui Dumnezeu, lumanarile sunt folosite in toate aceste scopuri. Acestea toate au de-a face cu uluitoarea putere si misticismul pe care le cuprinde focul.
(The First Jewish Catalog p.42-48)


^sus^