Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

MIRACOLUL NASTERII

 

 

 

Ciclul vietii evreiesti incepe la nastere. Fara nici un ritual sau ceremonie solemna, orice copil nascut dintr-o mama evreica este evreu, si ramane asa pana la ultima sa suflare.

In primul capitol al Cartii Genezei, Dumnezeu ii porunceste omului "fiti roditori si va inmultiti." Procreatia, astfel, este mitzvah - o porunca de la Dumnezeu. Este si o imitare a lui Dumnezeu, si astfel un act sfant. Cand un tata si o mama concep un copil impreuna, creeaza o noua fiinta si repeta actul creatiei. Si deoarece creatia este un act dumnezeiesc, evreii spun ca un copil are de fapt trei parinti: o mama, un tata si Dumnezeu.

Nasterea unui copil evreu este un timp al bucuriei pentru toti evreii, pentru ca fiecare copil evreu este o promisiune pentru poporul evreu. Natiunea evreiasca, care pune mare valoare pe invatatura iudaica si pe viata comunitara, a rezistat peste 3.000 de ani. Un copil evreu este garantia ca natiunea evreieasca va continua sa traiasca.

Primul eveniment real din ciclul vietii evreiesti este ceremonia care marcheaza acceptarea copilului nou-nascut in Congregatia lui Israel, poporul evreu. Pentru un baiat, este Brit Milah, circumcizia. Pentru o fata, este ceremonia primirii unui nume.
 


^sus^