Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

CEREMONIA NUMIRII COPILULUI SI BRIT HA-BAT

 

 

 

In concordanta cu traditia iudaica, o fetita primeste numele in sinagoga in timpul primei citiri a Torei care urmeaza dupa nasterea ei (Torah se citeste in fiecare luni, joi si sambata). Multi parinti asteapta citirea Torei de sambata dimineata pentru a realiza ceremonia. In timpul serviciului, tatalui copilului i se da un aliah la Torah (este chemat sa spuna o binecuvantare in timpul cititului Torei), ceea ce este o mare onoare in sinagoga. Dupa ce fragmentul din Torah a fost citit, se recita o rugaciune speciala pentru nou-nascut timp in care se anunta numele copilului. Ca si la Brit Milah, aceasta ceremonie este urmata de o festivitate vesela.

In ultimii ani, odata cu ascensiunea feminismului, au fost create noi ceremonii care sa celebreze nasterea unei fetite. Pana acum, nu exista o liturgie oficiala pentru aceste ritualuri, care au primit o varietate de nume, incluzand Brit Ha-hayim (Legamantul vietii), Shalom Bat (Bun venit pentru fata), Simchat Ha-bat (Bucuria fetei), si Brit Bat (Legamantul fetei). Aceste ceremonii, care marcheaza intrarea fetei in Legamant, sunt similare cu cele ale Brit Milah, dar numirea ia locul circumciziei. Se spun aceleasi rugaciuni, cu exceptia celor care au legatura cu circumcizia; aceleasi persoane sunt prezente, cu exceptia unui Mohel, si - bineinteles - dupa ceremonie urmeaza o festivitate.

Cand Avraham a intrat in Legamantul cu Dumnezeu, numele lui a fost schimbat din Abram in Abraham, pentru a include litera ebraica "Hei," care semnifica numele lui Dumnezeu. Din acele timpuri, numele au avut o insemnatate aparte in traditia evreiasca. In Biblie, numele adesea descriu ceva. Sunt nume care reflecta ceva cu care persoana seamna, ca de exemplu Jonah, care inseamna "porumbel"; sunt nume care descriu o stare, ca de exemplu Itzhak, care inseamna "el va rade"; si sunt nume care au de-a face cu Dumnezeu, ca de exemplu Emanuel (Dumnezeu e cu noi) si Isaiah (sa salveze Dumnezeu).

Este foarte comun ca unui copul sa i se dea doua nume: unul ebraic si unul in limba tarii in care locuieste familia lui. Multe familii evreiesti folosesc prima litera a numelui ebraic pentru a alege un nume laic. Astfel, de exmplu, daca numele ebraic al unui baiat este Shlomo, numele lui laic va fi Sorin sau Silviu. La fel, daca numele ebraic al unei fete este Leah, numele ei laic ar putea fi Livia sau Liliana. Acesta este doar un obicei al carui origine e necunoscuta.

Astazi, cel mai important factor legat de ceremonia numelui evreiesc este continuitatea. Evreii sefarzi - originari din Spania - isi numesc adesea copiii dupa rude care sunt in viata. Ei vad acest lucru ca pe un semn al respectului, de parca ar spune celui care poarta numele, "Vrem ca acest copil sa iti semene." Evreii askenazi - cei originari din estul Europei - pe de alta parte, folosesc numele numai pentru a-i onora pe cei morti. Dand unui copil numele unui membru al familiei care a decedat, spera ca virtutile acelei persoane sa treaca la copil si sa i se pastreze astfel memoria.


^sus^