Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

CHALLAH

 

 

 

Challah este painea afanata si impletita care se serveste de Shabbat. Se obisnuieste sa fie doua challot (pluralul lui "challah") pe masa cand se recita binecuvantarea pe paine. Cele doua challot reprezinta portia dubla de mana (painea pe care le-a dat-o Dumnezeu israelitilor care rataceau prin Egipt) pe care au primit-o israelitii la muntele Sinai in fiecare vineri. In timpul saptamanii fiecare primea doar o singura bucata de mana, dar pentru a le ajunge mancarea peste Shabbat, Dumnezeu le dadea vinerea o portie dubla. Aceasta simbolizeaza de asemenea faptul ca trebuie sa avem destula mancare de Shabbat pentru a nu fi nevoiti sa muncim.

Binecuvantarea care se recita pe paine este Hamotzi. Hamotzi spune: "Binecuvantat esti Tu, Domnul Dumnezeul nostru, Regele Universului care scoate paine din pamant." Aceasta este una dintre cele mai cunoscute rugaciuni in iudaism datorita naturii sale repetitive; se recita la inceputul fiecarei mese care include paine. Dupa ce se recita rugaciunea, challoturile se taie sau se rup si sunt impartite tuturor celor prezenti.

Exista o mare varietate de legi si obiceiuri in legatura cu challot. Cuvantul challah inseamna aluat si se refera la painea din care a fost separat aluatul. Conform obiceiului, partea de sus a aluatului se separa si este data preotilor. In zilele noastre, cand cineva face challah, trebuie sa ia o bucata de aluat si sa o arda in cuptor. Aceasta reprezinta bucata data preotilor si sacrificiul. De asemenea, serveste ca o amintire a distrugerii Templului. Exista de asemenea un obicei care spune ca vineri seara nu ar trebui sa folosim un cutit pentru a taia challah ci sa o rupem cu mainile noastre ca referire la cuvintele spuse de Isaiah: "si isi vor lovi sabiile pana cand se transforma in brazdar de plug si sulitele in carlige de altoitą pentru ca folosindu-va uneltele asupra lor, le-ati profanat."

De asemenea, exista traditia de a inmuia challah in sare dupa ce este rupta pentru a ne aminti de ritualurile de sacrificiu de la Templu. Unii oameni lasa challah pe o farfurie dupa ce o rup pentru a ne aminti ca challah nu vine de la oameni. Si in sfarsit, unul dintre cele mai frumoase simboluri dintr-o casa evreiasca este servetul pentru challah. Acesta este folosit pentru a arata respect fata de challah. De obicei, o masa incepe cu ruperea painii, dar de Shabbat se recita mai intai binecuvantarea pe vin. Pentru a nu "rani sentimentele challei" aceasta este acoperita pana cand suntem gata sa recitam Hamotzi.
(The First Jewish Catalog p.37-41)


^sus^