Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

MAGEN DAVID

 

 

 

Magen David, cunoscuta de asemenea sub numele de Steaua lui David, este o stea in sase colturi. Aceasta era de fapt un simbol obisnuit in antichitate folosit de diverse popoare in Egipt, Mesopotamia, India etc. In Israel, s-au gasit stele in sase colturi care datau din secolul sapte i.e.n. Aparitia stelei lui David in iudaism s-a facut printr-o legatura cu magia.

Hexagrama, steaua in sase colturi avea o conotatie magica; a fost asociata cu legenda sigiliului regelui Solomon si cu credinta ca Solomon putea controla spiritele. In texte gasite in Italia scrise de evrei invatati in ale magiei, se mentioneaza un scut magic care il proteja pe regele David. Se mentioneaza de asemenea un alfabet secret care se poate gasi in litera V. Se cunoaste o legenda care ne spune despre cum a fost facuta litera din scutul regelui David pe care il folosea impotriva dusmanilor sai, care il ajuta sa ii invinga in batalie.

In filozofia crestina este asociat si cu credinta intr-o armonie perfecta. Steaua cu cele doua triunghiuri perfecte care se opun unul celuilalt este un exemplu perfect. Exista si alte surse care explica semnificatia stelei, care vin din invataturile cabalistice, dar care necesita cunostinte mai aprofundate de misticism pentru a fi discutate.

Se stie ca prima folosire oficiala a Magen Davidului a avut loc la Praga in 1354 cand regele Carol IV le-a dat evreilor dreptul de a avea propriul lor steag si acestia au pus pe el un Magen David. In 1656, simbolul a fost gravat pe o piatra pentru a demarca cartierul evreiesc de cel crestin din Viena.

Magen David este astazi unul din simbolurile cele mai recunoscute care descriu poporul evreu. Se gaseste nu numai pe sinagogi si pe alte cladiri comunitare evreiesti, ci si pe steagul natiunii evreiesti, pe steagul Israelului.


^sus^