Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

BRIT MILAH - LEGAMANTUL CIRCUMCIZIEI

 

 

 

Circumcizia este cel mai vechi ritual al iudaismului, care merge inapoi pana la Abraham. Patriarhul a primit instructiuni sa se circumcida la varsta de nouazeci si noua de ani, sa isi circumcida fiul de treisprezece ani Ishmael (Geneza 17:9-14 si 24-25), si, mai tarziu, sa il circumicida pe fiul sau Isaac cand acesta avea opt zile (Geneza 21:4). Ceremonia, care implica indepartarea preputului penisului, continua sa fie aplicata noilor-nascuti evrei de sex barbatesc la varsta de opt zile (Leviticul 12:3), si a fost de-a lungul a trei mii de ani semnul legamantului unui baiat evreu cu Dumnezeu. Din acest motiv ceremonia se numeste Brit Milah, legamantul circumciziei.

De ce a devenit aceasta operatie minora simbolul legamantului, marele pact dintre Dumnezeu si poporul evreu? Nicaieri in Torah nu exista un rationament pentru aceasta porunca neobisnuita. Totusi, evreii accepta importanta lui Brit Milah, care este unul dintre cele mai raspandite rituri practicate in traditia evreieasca.

De-a lungul istoriei, circumcizia a fost semnul fizic care ii diferentia pe barbatii evrei de vecinii lor ne-evrei. Acum nu mai este cazul, deoarece circumcizia a devenit raspandita - mai ales in America de Nord - ca masura sanitara. Totusi, evreii continua sa practice Brit Milah ca semn al legamantului lor cu Dumnezeu, si sa sarbatoreasca aceasta ocazie - o traditie care provine de pe vremea victoriei macabeilor care se sarbatoreste de Hannukah. In 167 i.e.n., imparatul Antiohus si-a propus sa distruga iudaismul facand din respectarea acestei traditii un pacat capital. In tot acest timp, multe mame evreice si-au circumcis copiii pe ascuns, si aceasta a devenit un moment de revigorare pentru macabei. De atunci, Brit Milah a fost o sarbatoare voioasa.

In timpurile biblice, era respnsabilitatea tatalui sa realizeze circumcizia, dar in zilele noastre este obiceiul ca procedura sa fie realizata de un Mohel. Un Mohel este pur si simplu cineva pregatit special sa realizeze Brit Milah.


^sus^