Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

ciclul de viata 

 

MEZUZAH

 

 

 

Mezuzah este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale unei case evreiesti. Mezuzah este o cutiuta care poate fi facuta din orice material, care contine un pergament pe care sunt scrise pe fata cuvintele din Deuteronomul 6:4-9 si 11:13-21, iar pe spate cuvantul Shaddai (Atotputernicul). Acestea sunt cuvintele din Shema si paragrafele care urmeaza dupa ea, care explica legile lui Dumnezeu despre cum trebuie sa tinem cuvintele lui D-zeu pe "tocurile usilor casei si pe porti."

Cuvantul mezuzah inseamna "tocul usii" si vine direct din propozitia din Deuteronomul 6:9,11:20. Se crede ca mezuzah provine din timpul Egiptului antic cand evreii erau sclavi. Era un obicei raspandit in acele timpuri ca egiptenii sa puna documente sacre la intrarea in casele lor.

Timp de multi ani s-a discutat despre semnificatia mezuzei. Exista o varietate de lucruri de care se spune ca ar trebui sa ne aminteasca mezuzah. Unii cred ca mezuzah este un izvor de protectie pentru casa lor. Altii sunt de parere ca ii protejeaza de comiterea pacatelor. Se spune ca Maimonide ar fi fost de parere ca mezuzah ne aminteste, atunci cand plecam din casa, ca lucrurile lumesti nu sunt importante. In Kabbalah (invataturi mistice ebraice) exista credinta ca Shaddai, cuvantul scris pe spatele mezuzei, ar fi o abreviere pentru "paznicul portilor Israelului."

Exista si multe obiceiuri in legatura cu mezuzah. Se spune ca este o mitzvah sa faci o mezuzah pentru o alta persoana. Este de asemenea o fapta respectuoasa sa iti saruti varfurile degetelor si apoi sa atingi usor mezuzah. Prin acest act, se arata ominprezenta lui Dumnezeu.
De asemenea, exista si un set anume de legi in legatura cu mezuzah.
1.Se pune o mezuzah pe fiecare usa a casei, cu exceptia baii.
2.Mezuzah se pune pe partea dreapta cand intri.
3.Mezuzah se pune in treimea de sus a tocului usii, dar nu la mai putin de o lungime de brat de partea de sus.
4.Mezuzah se asaza in aceasta ordine:
a.Rasuciti pergamentul de la sfarsitul propozitiei catre inceput astfel incat cuvantul Shema sa fie in partea de sus.
b.Puneti-l in cutiuta in care va fi asezat pe tocul usii.
c.Prindeti cutiuta cu niste cuie de tocul usii, pe diagonala. Cuvantul Shema trebuie sa fie indreptat catre casa si ultimul cuvant catre inafara. Mezuzah nu este considerata valabila daca nu sunt prinse atat partea de sus cat si partea de jos!
5.Trebuie sa spuneti binecuvantarea inainte de a atasa mezuzah.
6.O cladire care nu este pentru locuit nu are nevoie de mezuzah.
7.Fiecare mezuzah trebuie inspectata de doua ori in sapte ani pentru a fi siguri ca scrisul mai este vizibil.
8.O mezuzah trebuie instalata la maxim 30 de zile de la mutarea in casa. In Israel, mezuzah trebuie instalata cand persoana se muta in casa.
9.Inscriptia de pe mezuzah trebuie sa fie scrisa de catre un scrib pe un pergament kosher.

Binecuvantarile pentru instalarea mezuzei sunt:
Binecuvantat esti Tu, Doamne Dumnezeul nostru, Rege al Universului, care ne-ai sfintit cu poruncile Sale si ne-a ordonat sa punem mezuzah.

Binecuvantat esti Tu, Doamne Dumnezeul nostru, Rege al Universului, care ne-ai tinut in viata si ne-ai intretinut si ne-ai permis sa ajungem la acest moment.
(The First Jewish Catalog p.12-15)


^sus^