Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

REGELE SOLOMON

 

 

 

Regele Solomon a condus timp de mai mult de patruzeci de ani cel mai puternic regat in istoria Israelului. El a fost (secolul 10 i.e.n.) al treilea rege al Israelului, dupa tatal sau, regele David, si regele Saul. Era faimos pentru intelepciune si apreciat pentru a fi construit marele Templu al lui Dumnezeu, Beit Hamigdash, in Ierusalim si pentru a fi adus o perioada de pace si prosperitate fara precedent in regat. Solomon a fost uns rege chiar cand fratele sau Adoniyah planuia sa ia tronul pentru el. Tanarul rege a domnit impreuna cu tatal sau pana la moartea lui David. Primul act al lui Solomon dupa moartea tatalui sau a fost sa elimine toti fostii dusmani ai tatalui sau. Dupa ce a omorat pe toti cei ce amenintau potential autoritatea sa, el s-a concentrat asupra dezvoltarii si imbogatirii regatului.

Solomon mostenise de la tatal sau un regat imens care se intindea de la Eufrat pana la granita cu Egiptul.

Dominatia lui includea regatele Transiordaniei si Siriei. Regele Solomon controla principalele drumuri intre Egipt si Mesopotamia: rutele internationale cunoscute ca "Via Maris" si "Drumul Regilor."  Comertul care se facea de-a lungul acestor rute a crescut foarte mult bogatia regatului sau.

Solomon pare sa fi avut o relatie economica apropiata cu regele Hiram din Tyra, care i-a ajutat pe israeliti sa-si dezvolte afacerile navale, ceea ce le-a permis sa ajunga in Africa si sa aduca de acolo aur, argint, fildes si alte materiale pretioase. Pe langa mana de lucru, Hiram i-a pus la dispozitie lui Solomon si lemn de cedru si de chiparos pentru a ajuta la construirea lui Beit Hamigdash in Ierusalim.

Beit Hamigdash si palatul lui Solomon langa el erau poate cele mai grandioase cladiri ale timpului, construite din materiale rare si scumpe, fabricate de artizani foarte iscusiti. Constructia Templului a durat sapte ani in timp ce palatul lui Solomon a durat treisprezece ani. In plus, Solomon a cladit intregi noi orase in regatul sau si a extins cu mult orasul lui David.

Solomon este de asemenea cunoscut si ca cel mai poligam evreu din istorie. S-a casatorit cu membri ai familiilor regale din alte natii, inclusiv moabitii, amonitii, edomitii, sidonienii, hititii si egiptenii, si chiar cu fiica regelui Egiptului, pentru a stabili relatii bune si legaturi stranse intre regatul sau si vecinii sai. Legenda spune ca ar fi avut 1000 de sotii.

Combinatia dintre diplomatia pe plan international si dezvoltarea interna a reusit sa creeze bogatie si siguranta fara precedent in Israel. Bogatia lui Solomon nu a fost egalata decat de intelepciunea sa, faimoasa "intelepciune a lui Solomon", care a fost subiectul a numeroase povesti si legende.

Intelepciunea lui Solomon a fost pusa la incercare cand doua femei au venit la el, ambele pretinzand a fi mama aceluiasi copil. Solomon, dandu-si seama ca adevarata mama va fi cea mai ingrijorata in legatura cu bunastarea copilului, a ordonat sa se taie copilul in doua, sub pretextul ca va da fiecarei femei o jumatate. Desi una dintre femei era dispusa sa accepte aceasta solutie, adevarata mama a tipat alarmata, preferand sa renunte cu totul la copil decat sa il vada in suferinta. Problema a fost astfel rezolvata si inteligenta si dreptatea regelui au primit laudele meritate.

Faima lui Solomon de rege intelept si drept s-a raspandit curand catre alte tari si vizitatori de peste tot veneau sa-i aduca omagiul si sa-i ceara sfatul. Cea mai faimoasa dintre acestia a fost regina din Sheba, care a venit cu alaiul ei, incarcata cu daruri. Voia sa vada cu proprii ochi intelepciunea si bogatia despre care auzise atat de multe, si a plecat impresionata de abundenta ambelor. O mare varietate de poezii si opere de intelepciune ii sunt atribuite regelui Solomon, inclusiv Cantarea Cantarilor, care a fost scrisa in tineretea acestuia, Proverbele, pe care le-a creat la maturitate si Ecleziastul, care a fost scris in ultimii lui ani de viata.


^sus^