Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

EINSTEIN, WIESEL, SPIELBERG, SUPERMAN

 

 

 

Albert Einstein (1879-1955) este cel mai faimos evreu al secolului XX. In intreaga istorie, probabil nici o alta persoana nu a fost mai cunoscuta pentru simplul fapt de a fi fost un geniu. Einstein a dezvaluit inepuizabila putere a materiei. Faimoasa sa ecuatie E=mc2 a devenit sinonima cu conceptia ca energia si masa sunt echivalente. Teoriile sale sunt foarte complexe si au fost total revolutionare si controversate cand au fost prezentate pentru intaia oara. Einstein este o figura de importanta extrema datorita realizarilor sale stiintifice care au schimbat normele acceptate. El este de asemenea important pentru implicarea sa in dinamicele evenimente sociale ale timpului sau, inclusiv izbucnirea terorii naziste, crearea statului Israel si dezvoltarea armelor si energiei nucleare. Viata lui este legata pentru totdeauna de aceste evenimente definitorii ale secolului XX.

Se poate spune ca scriitorului  Elie Wiesel (1928- ), mai mult decat oricui, ii datoram cunostintele despre Holocaust raspandite printre evrei si neevrei. Cartea sa "Noaptea," o recreere a propriilor experiente in timpul Holocaustului , este prima relatare pe care au citit-o multi oameni despre lagarele naziste de exterminare. Pe langa educarea marelui public in legatura cu Holocaustul, Wiesel a jucat in anii 1960 un rol important in cunoasterea publica a oprimarii evreimii sovietice. In 1986, Wiesel a primit un premiu Nobel. Desi este cunoscut in principal ca scriitor, el nu a primit premiul pentru literatura, ci pentru pace. Comisia Nobel a vazut scrierile sale ca pe un efort in numele unor drepturi umane fundamentale.. Astazi, Elie Wiesel continua sa tina conferinte si sa scrie despre problemel evreiesti. Este unul dintre cei mai importanti educatori evrei ai acestui secol.

Filmele lui Steven Spielberg (1947- ) au fost vazute de mai multi oameni decat oricare altele. Nici un alt regizor nu a facut atat de multe filme cu succes atat de mare la public si atat de pline de actiune. Filmele lui plac in toata lumea si au fost traduse in mai mult de 12 limbi. Pentru majoritatea lumii de azi, filmele lui Spielberg reprezinta ceea ce are mai bun cinematografulul american. Pe masura ce s-a maturizat, Spielberg a inceput sa-si puna talentul in slujba educatiei iudaice, concentrandu-se in special asupra eroilor celui de-al doilea razboi mondial. "Lista lui Schindler," filmul sau laureat al premiului Oscar, este un important testament al Holocaustului. Mai mult, in 1994, Steven Spielberg a infiintat Fundatia Istoriei Vizuale a Supravietuitorilor Holocaustului, Shoah. Aceasta fundatie are o misiune urgenta si foarte nobila: sa inregistreze, inainte de a fi prea tarziu, relatarile supravietuitorilor, eliberatorilor, salvatorilor si a altor martori oculari ai Holocaustului.

Ia te uita - sus pe cer! E o pasare! E un avion! E - Superman! Desi, strict vorbind, Superman nu e evreu, el este creatia unor evrei si intruchipeaza valori care sunt in concordanta cu etosul evreiesc. In 1933, Jerry Siegel si Joe Shuster, doi tineri de 19 ani din Cleveland, Ohio, prieteni din copilarie, au creat personajul fictional, "supereroul"  care urma sa devina faimos in intreaga lume si sa lanseze un nou gen literar - revista de benzi desenate. Superman a fost conceput in timpul celor mai negre zile ale Depresiunii americane si la inceputul fascismului european. Nascut Kal-El (un extraterestru cu nume cu rezonante ebraice!) pe planeta Krypton, Superman a calatorit pe Pamant pentru "a ajuta umanitatea" si sa ne salveze de propria tiranie. Prima editie a lui Superman a fost un succes imediat, vanzandu-se in  doua zile 200. 000 de exemplare  Asta poate pentru ca Superman se tinea de cuvant - in lumea fictiunii, el isi folosea permanent puterile  pentru a-i ajuta pe cei la ananghie... iar in viata reala, postere patriotice americane aratau cum sustine Superman efortul de razboi impotriva nazistilor. In ciuda trecerii timpului si a multor reproduceri, Superman ramane un simbol permanent al valori umane pozitive.


^sus^