Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

MARELE REGE IROD (37 ien - 44 en)

 

 

 

Viata lui Irod
Irod era Idumanean, din tinutul Edom, o regiune desertica a nomazilor, din sudul Iudeei. Tatal sau era Antipater, care a devenit un procuror de incredere in Iudeea, iar mama sa era Kupros, o femeie de descendenta araba. La vremea aceea Rege al Iudeei era Hyrcanus al II-lea. Acesta provenea din dinastia Hasmoneenilor, o cunoscuta familie evreiasca nationalista, ai caror descendenti fusesera preoti si regi in regiune inca din secolul II i.e.n.. Antipater era deci, in noua sa pozitie de prietenie cu Regele, capabil sa asigure fiilor sai slujbe importante. Unul dintre ei, Phasael a devenit prefectul Ierusalimului si celalalt fiu, Irod, a fost numit prefect militar al Galileei. Invartindu-se acum in cercuri inalte, Irod o curteaza pe Mariamne, nepoata lui Hyrcanus al II-lea si, dupa ce divorteaza de sotia sa Doris, se logodeste cu acesta. Totusi, in anul 40 i.e.n. lucrurile iau o intorsatura neasteptata. Parthianii invadeaza regiunea si il instaureaza pe Antigonus, un alt Hasmonean, ca rege. La caderea Ierusalimului, Irod reuseste sa fugaimpreuna cu familia sa, dar Hyrcanus si Phasael sunt prinsi. Dupa ce s-a asigurat ca familia ii era in siguranta, Irod pleca la Roma, unde convinge senatul roman sa ii acorde titlul de "Rege al evreilor", si se angajeaza sa aduca Iudeea inapoi sub stapanire romana. Se reintoarce in regiunea Palestinei si, incepand din Galileea, preia incet controlul regatului sau. Dupa numai trei ani, reuseste sa-l prinda pe Antigonus si, impreuna cu noua sa sotie Mariamne, nepoata lui Hyrcanus, isi ia in stapanire regatul.

Instabilitatea lui Irod
Regele Irod incepe reconstructia Templului. Construieste noi orase si porturi si aduce regiunile invecinate sa faca parte din regatul sau, ca aliat al Romei. Totusi, aparenta poveste de succes a acestui membru al unei familii Idumaneene nomade, care a devenit stapanitorul tarii, palea in fata instabilitatii cronice a lui Irod. El nu era acceptat de evrei mai ales din cauza ca era Idumaenean. Cu toate ca era evreu practicant, nu parea a fi un lucru important pentru el. In termeni actuali, ar insemna ca era un pluriteist prea entuziast, pentru a nu fi vazut de evrei ca fiind lipsit de credinta. Impotriva lui statea inca detronarea lui Antigonus, membru al iubitei familii Hasmoneene. A incercat sa depaseasca toate acestea, prin casatoria sa cu Mariamne, nepoata regelui Hyrcanus al II-lea, si prin urmare, printesa Hasmoneana. A incercat de asemenea sa se bage sub pielea poporului, prin acordarea unor pozitii importante la curtea sa, pentru Hasmoneeni. Acesta a avut efectul de a-i face pe oameni sa tolereze stapanirea sa, dar totodata l-a facut sa se simta amenintat chiar de oamenii pe care ii promovase astfel. Atingand inaltimile ametitoare ale puterii, nu s-a putut niciodata bucura de ea, nesiguranta facandu-l sa vada in fiecare colt comploturi si intrigi.

Incep uciderile
Primul ucis din ordinele sale a fost cumnatul sau, marele preot Aristobulus. In timpul acuzarii lui Irod pentru uciderea din Egipt, i-a dat ordine unchiului sau Iosif, ca in cazul in care moare, sotia sa si mama ei sa fie executate. Irod a reusit sa scape de acuzatia de crima, dar la intoarcerea la Ierusalim, si-a gasit nevasta incunostintata de aranjamentul pe care il facuse cu Iosif. Inutil de spus ca Mariamne nu a fost incantata de aranjament! Irod a inceput sa se int rebe care a fost motivul pentru care Iosif i-a dezvaluit Mariamnei planul sau, ajungand la falsa concluzie ca acestia aveau o relatie. In realitate, Iosif ii spusese Mariamnei planul, pentru a-i demonstra acesteia, dragostea sotului ei. Totusi, in ciuda evidentei lipse de probe, Iosif a fost executat. Foarte indragostit de Mariamne, dar hartuit de gelozia celorlalte neveste si de raceala cu care il trata Mariamne, Irod s-a autoconvins ca si ea trebuie executata. A regretat imediat si, ros de remuscari, s-a imolnavit atat fizic, cat si mental. Crezand ca Irod este pe moarte, Alexandra, mama Mariamnei a aranjat ca succesorii la tron sa fie copiii fiicei ei, Alexandru si Aristobulus. Pentru aceasta banuiala, a fost si ea executata! Irod a avut in total zece neveste, si spre sfarsitul vietii sale, Antipater, intaiul sau nascut al primei sale neveste, a inceput sa realizeze ca nu este succesorul favorit al tatalui sau. Foarte gelos pe fiii Mariamnei, si pentru a-i discredita pe acestia, si-a acuzat cei doi frati vitregi de tradare, iar Irod, crezandu-l,  i-a executat si pe acestia doi. Antipater a crezut ca prin aceasta si-a asigurat increderea tatalui sau, dar chiar inainte de moartea acestuia, Antipater a fost la randul sau executat, acuzat fiind ca a incercat sa grabeasca moartea lui Irod. Semnand condamnarea la moarte a lui Antipater, Augustus Caesar remarca, ca ar dori mai degraba sa fie porcul lui Irod, decat fiul acestuia.

Moartea lui Irod
Chiar inaintea mortii sale, Irod, realizand ca la moartea sa nu va fi mare jale, a trimis scrisori capilor familiilor evreiesti, cerand prezenta lor langa patul sau de moarte. Veniti la Ierusalim, Irod ii intemniteaza pe arena curselor de cai. Da apoi ordin surorii sale, ca dupa moartea sa, sa fie executati cu totii, asigurandu-se astfel ca moartea sa va produce o pierdere imensa intregului popor. Din fericire, dupa moartea lui Irod, sora sa i-a eliberat pe evreii inchisi, si i-a lasat sa se intorca la casele lor. Irod a murit la 37 de ani dupa ce fusese numit 'Rege al evreilor' lasand patru fii mostenitori, intre care s-a impartit regatul sau.
 


^sus^