Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

HANNAH SHENESH 1921-1944

 

 

 

Prin viata ei scurta dar meritorie, Hannah Shenesh a devenit un symbol al idealismului si al sacrificiului de sine. Poemele ei, devenite faimoase in mare parte din cauza nefericitei sale morti, dezvaluiesc o femeie plina de speranta, chiar in fata unor situatii disperate.

Shennesh, fiica unui autor si jurnalist, s-a nascut la Budapesta. Si-a demonstrat propriul talent literar de la o varsta frageda si a tinut un jurnal de la varsta de 13 ani pana la putin timp inainte de moarte. Desi familia sa era asimilata, sentimentele antisemite din Budapesta au condus la implicarea ei in activitati sioniste si la plecarea ei din Ungaria in Eretz Israel in 1939. Mai intai a studiat la o scoala de agricultura, iar apoi s-a stabilit in kibbutzul Sdot Yam. In timpul pe care la petrecut acolo a scris poezie, precum si o piesa despre viata de kibbutz.

In 1943 Shennesh s-a inrolat in armata britanica si s-a oferit voluntara ca parasutista in Europa. Scopul acestei operatii era sa ajute eforturile aliatilor in Europa si sa stabileasca contacte cu rezistenta formata din partizani intr-o incercare de a ajuta comunitatile evreisti asediate. Shennesh s-a antrenat in Egipt si a fost una din cei 33 alesi sa fie parasutati in spatele liniilor inamice. Cu scopul de a ajunge in Budapesta sa natala, Shennesh a fost parasutata in martie 1944 in Iugoslavia, avand numele de cod Hagar, unde a petrecut 2 luni cu partizanii lui Tito. Idealismul si devotamentul ei fata de cauza sunt pastrate pentru eternitate in poemul "Binecuvantata este confruntarea" pe care a scris-o in aceasta perioada.

Pe 7 iunie 1944, in momentul culminant al deportarii evreilor unguri, Shennesh a trecut granita in Ungaria. A fost prinsa aproape imediat de catre politia maghiara si, in ciuda faptului ca a fost torturata cu cruzime si in mai multe randuri timp de cateva luni, a refuzat sa divulge orice informatii. La procesul care i s-a organizat in octombrie al aceluiasi an, Shennesh si-a aparat activitatile cu incapatanare si a refuzat sa ceara clementa. De-a lungul calvarului, curajul ei a ramas neclintit, iar cand a fost executata de catre un pluton de executie pe 7 noiembrie, a refuzat sa fie legata la ochi, privindu-si soarta si pe cei care au executat-o drept in fata.

In 1950, ramasitele pamantesti ale lui Shennesh au fost aduse in Israel si reinhumate in cimitirul militar de pe muntele Herzl. Jurnalul si operele sale literare au fost mai tarziu publicate si multe dintre poemele sale mai cunoscute, inclusiv "Spre Cezareea" si "Binecuvantata este confruntarea" adaptate pentru muzica. A fost de asemenea subiectul catorva opere artistice, inclusiv o piesa de Aharon Megged.


^sus^