Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

REBECA

 

 

 

Matriarha biblica Rebeca a fost sotia lui Isaac si mama lui Iacob. Tatal Rebecai a fost Betuel, care era fiul lui Nahor, fratele lui Avraham. Informatiile despre Rebeca provin din Cartea Genezei 24 - 28.

Canda Avraham a inceput sa caute o sotie pentru Isaac, el si-a trimis servitorul in orasul sau natal Aram - Naharaim. servitorul a ajuns la un izvor si s-a rugat lui Dumnezeu. A propus un semn - acea femei care ii va da apa atat lui cat si camilelor sale va fi cea potrivita pentru Isaac. Imediat, rebeca s-a apropiat de el si cand a cerut de baut, ea a alergat la izvor si a adus apa si pentru el si pentru camile. Sluga s-a dus cu rebeca pana la casa ei, unde a primit permisiunea tatalui ei si fratelui ei, Laban, sa o duca pe Rebeca in Canaan sa-i fie sotie lui Isaac. Isaac s-a insurat cu Rebeca cand el avea 40 de ani. Conform Cartii Genezei i-a trecut durerea dupa moartea mamei numai atunci cand s-a casatorit cu Rebeca si a dus-o in cortul mamei sale.

Rebeca a fost stearpa timp de 20 de ani. Isaac s-a rugat pentru ea si in sfarsit a ramas insarcinata cu gemeni. A avut o sarcina dificila si l-a intrebat pe Dumnezeu despre copii ei. El i-a raspuns ca cei doi fii ai ei vor deveni doua natiuni si cel mai mare il va sluji pe cel mic. La nastere l-a numit pe intaiul nascut geaman Esau si pe al doilea Iacob. Poate din cauza profetiei, Rebeca il favoriza pe Iacob.

La un moment dat a fost o foamete in Canaan si Isaac s-a dus la Abimeleh, regele filistinilor la Gerar sa gaseasca de mancare. Rebeca era frumoasa si lui Isaac ii era frica sa spuna oamenilor de acolo ca ea era sotia lui. Asa ca spunea ca e sora lui. Dupa ceva timp, Abimeleh i-a vazut impreuna si l-a confruntat pe Isaac care a recunoscut ca i-a fost frica sa spuna cuiva ca Rebeca era sotia lui. Abimeleh a spus atunci tuturor ca oricine ii va rani pe Isaac sau pe Rebeca va fi omorat.

Cand Isaac era batran, i-a poruncit lui Esau sa se duca la vanatoare si sa pregateasca o masa si atunci Isaac ii va da binecuvantarea. Rebeca a auzit acest lucru si i-a spus lui Iacob sa se prefaca ca e Esau pentru a primi binecuvantarea. Rebeca a pregatit mancare pentru iacob, l-a imbracat in hainele lui Esau, i-a acoperit mainile si grumazul cu blana, ca sa para la fel de paros ca si fratele lui. Planul a functionat si Iacob a primit binecuvantarea de la Isaac. Cand Esau si-a dat seama ce s-a intamplat, a planuit sa-si omoare fratele. Rebeca a aflat si l-a sfatuit pe Iacob sa plece la casa fratelui ei Laban in Haran, pana cand lui Esau i-ar fi trecut supararea.

Biblia nu ne spune cand a murit Rebeca, ci doar ca afost ingropata in Pestera Mahpela.
 


^sus^