Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

LEA

 

 

 

Matriarha biblica Lea a fost sotia lui Iacob si mama a sase din cele douasprezece triburi: Reuven, Simeon, Levi, Iuda, Isahar si Zebulun. Informatiile despre Lea provin din Cartea Genezei 29-35.

Lea era fiica cea mai mare a lui Laban, fratele Rebecai. Singura descriere fizica a ei este ca avea "ochi slabi" (Geneza 29:17). Iacob s-a casatorit cu Lea din cauza unui viclesug al lui Laban. Iacob a fugit in Haran pentru a scapa de fratele sau Esau. In Haran Iacob s-a indragostit de Rahel, sora mai mica a Leei. A ajuns la o intelegere cu Laban cum ca el va lucra sapte ani pentru Laban pentru a se putea casatori cu Rahel. Iacob a muncit sapte ani si la sfarsitul acestui soroc, Laban a tinut o petrecere la care trebuia sa-i dea fata lui Iacob. Si totusi, in loc sa i-o dea pe Rahel, Laban l-a pacalit pe Iacob si i-a dat-o pe Lea.

Iacob l-a confruntat pe Laban cu privire la inselatorie si Laban s-a invoit sa i-o dea pe Rahel dupa o saptamana, daca Iacob va lucra pentru el inca sapte ani. Iacob a fost de acord, s-a casatorit cu Rahel si o iubea pe Rahel mai mult decat pe Lea. Acest lucru o durea pe Lea si Dumnezeu a consolat-o prin copiii ei. Lea, totusi, nu s-a simtit consolata si si-a numit fii in consecinta. Intaiul ei nascut a fost Reuven pentru ca "Dumnezeu a vazut (in ebraica ra'ah) durerea mea" si "acum sotul meu ma va iubi (ye'ehabani)" (Geneza 29:32). Al doilea fiu era Simeon pentru ca "Dumnezeu a auzit (shama) ca eu eram neiubita" (Geneza 29:33). Pe al treilea fiu l-a numit Levi in speranta ca "de aceasta data sotul meu se va atasa (yilaveh) de mine" (Geneza 29:34). Abia numele celui de-al patrulea fiu al Leei nu era legat direct de relatia ei cu sotul ei. L-a numit Iuda pentru ca "de data aceasta il voi lauda (odeh) pe Dumnezeu" (Geneza 29:35).

Dupa ce Lea nascuse patru copii, urmatorii doi fii ai lui Iacob au fost de la sluga Rahelei, Bilha. Apoi Lea i-a dat-o lui Iacob si pe slujitoarea ei , Zilpa, drept concubina. Zilpa a nascut doi feciori, Gad si Asher.

La un moment dat in timpul recoltei, Reuven i-a adus Leei niste matraguna. Rahel a cerut matraguna si i-a cedat Leei dreptul de a dormi cu Iacob in acea noapte, in schimb. Astfel Lea a nascut al cincilea ei fiu, Isahar. A mai avut un fiu, Zebulun, si o fiica, Dina, inainte ca Rahel sa dea nastere primului ei copil. Dupa nasterea fiului Rahelei, Iosef, Iacob i-a spus Leei si Rahelei ca Dumnezeu i-a poruncit sa se intoarca pe pamantul natal, in Canaan. Ele i-au raspuns ca trebuie sa faca ce i-a spus Dumnezeu si ca ele il vor urma.
A doua oara cand Lea este mentionata, este atunci cand Iacob s-a intalnit cu fratele sau de care se instrainase, Esau. Iacob a format un sir de primire format din nevestele si copiii lui, punandu-le pe slujitoarele si pe copiii lor inainte, pe Lea si pe copiii ei la mijloc si pe Rahel si pe fiul ei la sfarsit.
Tora nu spune cand a murit Lea, ci numai ca a fost inmormantata in pestera Mahpela. Lea a lasat ca mostenire jumatate din cele douasprezece triburi, inclusiv pe Iuda, parintele monarhiei, si pe Levi, parintele preotimii.
 


^sus^