Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

LAUREN BACALL

 

 

 

Debutul lui Lauren Bacall din 1944 la Hollywood, in To Have and Have Not a propulsat-o pe aceasta tanara actrita Evreica catre celebritate peste noapte. Jucand impreuna cu viitorul ei sot, Humphrey Bogart, Bacall a devenit curand faimoasa pentru "imaginea ei"-capul intors, privirea ridicata, care sugerau o maturitate sexuala mai mare decat varsta pe care o avea. Ea si Bogart erau unul din cuplurile preferate de la Hollywood, pe scena si in afara ei, iar Bacall era celebra pentru rolurile ei de femei a caror vointa se completa, in loc sa faca discrepanta, cu sarmul sexual. Pe toata durata carierei ei la Hollywood, Bacall a simtit presiunea economica si sociala de a renunta la identitatea ei Evreiasca, o necesitate complicata de faptul ca era foarte legata de familia ei, evrei emigranti la prima generatie.

Lauren Bacall s-a nascut ca Betty Joan Perske pe 16 septembrie, 1924, fiica a lui William Perske si Natalie (Weinstein) Perske, de origine romana. Si-a petrecut primii ani in Brooklyn. La varsta de sase ani parintii ei au divortat, iar ea si mama ei s-au mutat in Manhattan. La opt ani tatal ei a incetat sa o mai viziteze saptamanal, si s-au instrainat pentru tot restul vietii. Copil unic, Bacall a fost crescuta in familia mare si unita a Weinstein-ilor. In afara de mama ei, Natalie Bacal (care si-a schimbat numele ei si pe al fiicei ei in varianta romaneasca a numelui Weinstein), Bacall era in mod special apropiata de bunica ei Sophie, matusa Renee, si unchii Charlie si Jack si nevestele acestora. Bunicul ei din partea mamei, Max Weinstein, isi incepuse viata in America muncind ca vanzator ambulant si in curand castigase destui bani cat sa cumpere un magazin de dulciuri in Bronx. A murit la cincizeci si cinci de ani, dar Sophie Weinstein a condus magazinul destul de bine cat sa isi trimeata fiii la facultate sa isi ia diploma in drept. Natalie Bacal a lucrat ca secretara.

Pe cand era eleva la Julia Richman High School, Bacall lua ore de actorie sambata la New York School of the Theater. Timp de un an dupa liceu a urmat Academia Americana de Arta Dramatica, pana cand a trebuit sa-si gaseasca de lucru din motive financiare. In timp ce isi cauta de lucru in teatru, Bacall lucra ca model pe Seventh Avenue si ca plasatoare pe Broadway. La un moment dat a gasit cateva roluri mici, dar tot a trebuit sa lucreze ca model ca sa se intretina, de data aceasta pentru Harper's Bazaar. Dupa ce a vazut-o pe Bacall pe coperta revistei, Slim Hawks i-a sugerat producatorului ei, Howard, sa o invite pe tanara la Hollywood pentru o proba in fata camerei. Aceasta a fost marea sansa a lui Bacall.

Dupa rolul initial din To Have and Have Not, unde jucase ca Lauren Bacall, a jucat alaturi de Bogart, cu care s-a casatorit in 1945, in The Big Sleep (1946), Dark Passage (1947), si Key Largo (1948). In 1949, cuplul a avut un fiu, Stephen, si in 1952 o fiica, Leslie. Cu toate ca era o mama si o nevasta devotata, Bacall a gasit si timpul sa joace intrun numar mare de filme, printre care Young Man with a Horn (19 5 0), How to Marry a Millionaire (19 5 3), si Designing Woman (19-57). Humphrey Bogart a murit in 1957 de cancer la gat.

Dezorientata la Hollywood dupa moartea lui Bogart, Bacall a acceptat oferta de a se intoarce la prima ei dragoste, teatrul, intr-un spectacol numit Goodbye Charlie (1960). Bacall s-a mutat inapoi la New York unde s-a afirmat ca o actrita experimentata, jucand in Cactus Flower (1966-1968), Applause (1970, 1972, 1973), si Woman of the Year (1981-1982). A primit Premiul Tony pentru rolurile din ultimele doua piese mentionate mai sus. La New York, Bacall s-a casatorit cu actorul Jason Robards, Jr. In timpul casatoriei lor (care a durat din 1961 pana in 1969), ea a nascut cel de-al treilea copil, Sam. Bacall a castigat Premiul "National Book" pentru autobiografia ei By Myself (1979). Cea de-a doua carte a ei, "Now", a fost publicata in 1994.

Lauren Bacall nu a fost niciodata cunoscuta de iubitorii de film ca fiind "o actrita evreica". Intr-adevar, prima stire despre ea publicata de Warner Brothers anunta gresit ca familia ei era in Statele Unite de cateva generatii si sugera ca ar face parte din clasele superioare ale societatii (deci nu evrei). De asemenea, Bacall a cedat in fata lui Bogart in decisia sa de a creste copiii Stephen si Leslie in spirit Episcopal. Constienta de ideile preconcepute fata de evrei exprimate de multi dintre oamenii influenti de la Hollywood, Bacall - una dintre putinele doamne cu influenta de la studio -nu si-a proclamat originea cu voce tare. Cu toate acestea, aflam din autobiografia ei ca era foarte mandra de mostenirea ei Evreiasca, in mod special inradacinata in dragostea ei pentru familia Weinstein. Valorile ei si identitatea ei de Evreica au fost inradacinate puternic de educatia primita in mijlocul acestei familii.
 


^sus^