Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

RAHEL

 

 

 

Matriarha biblica Lea a fost sotia lui Iacob si mama lui Iosef si a lui Beniamin. Informatiile despre Rahel provin din Cartea Genezei 29-35.

Rahel era cea de-a doua fiica a lui Laban, fratele Rebecai. Rahel a trait in Haran si a muncit ca ciobanita. Ea este descrisa ca "bine proportionata si frumoasa" (Geneza 29:17).

Iacob a fugit in Haran pentru a scapa de fratele sau Esau. A ajuns la o fantana si a intrebat cativa ciobani daca il cunosteau pe Laban. Ei au raspuns ca fiica lui Laban, Rahel, se apropia de ei in acele momente. Iacob a sarutat-o pe Rahel si i-a spus ca el era fiul Rebecai, si ruda cu rahel. Ea l-a invitat acasa si el a inceput sa munceasca pentru Laban. Dupa o luna Laban l-a intrebat pe Iacob care doreste sa-i fie salariul. Deja Iacob o iubea pe Rahel si a raspuns ca va lucra sapte ani pentru a se casatori cu Rahel. Dupa ce Iacob si-a indeplinit obligatia, Laban a tinut o petrecere la care trebuia sa-i dea fata lui Iacob, dar in loc sa i-o dea pe rahel, Laban i-a dat-o lui Iacob pe fiica lui cea mare. Iacob l-a confruntat pe Laban cu privire la inselatorie si Laban s-a invoit sa i-o dea pe Rahel dupa o saptamana, cu conditia ca Iacob sa lucreze pentru el inca sapte ani. Iacob a fost de acord si s-a casatorit cu Rahel pe care o iubea mai mult decat pe Lea.

Lea a nascut repede patru fii, in timp ce Rahel era stearpa. Rahel a devenit geloasa pe sora ei. Atunci i-a dat-o lui Iacob pe servitoarea ei Bilha drept concubina. Cand Bilha a nascut doi fii, Dan si Naftali, Rahel I-a privit ca pe proprii copii. Dupa ce Lea a nascut sapte copii, Rahel a avut si ea in sfarsit un copil. Si-a numit fiul Iosef, observand ca Dumnezeu "I-a luat (in ebraica asaf) dezonoarea" si rugandu-se ca Dumnezeu sa-i "adauge (yosef) inca un fiu pentru ea" (Geneza 30:23,24).

Dupa ce s-a nascut Iosef, Iacob le-a spus Rahelei si Leeei ca Dumnezeu I-a poruncit sa se intoarca pe pamanturile natale, in Canaan. I-au raspuns ca ar trebui sa faca cum I-a spus Dumnezeu si ca ele il vor urma. Iacob s-a pregatit de plecare si, in timp ce Laban era plecat sa tunda oile, Rahel a furat idolii lui Laban fara stirea lui Iacob. Nu este scris exact de ce i-a furat. Unii comentatori spun ca a facut acest lucru pentru a-l impiedica sa venereze idoli, in timp ce altii spun ca idolii chiar aveau puteri magice si Rahel nu dorea ca ei sa-i dezvaluie lui Laban drumul pe care calatorea Iacob. Iacob nu i-a spus lui Laban ca pleaca. Cand, trei zile mai tarziu, Laban a descoperit ca Iacob plecase si a pornit sa-l urmareasca, l-a invinuit pe Iacob ca i-a furat idolii. Laban a cautat in corturile lui Iacob si ale nevestelor lui dar Rahel ascunsese idolii in pernele camilei si Laban nu a putut sa-i gaseasca. Laban a plecat a doua zi de dimineata si Rahel si-a continuat calatoria cu Iacob.

A doua oara cand Rahel este mentionata este atunci cand Iacob s-a intalnit cu fratele sau instrainat Esau. Iacob a format o linie de primire formata din sotiile si copiii lui, punandu-i pe Rahel si pe Iosif la urma, astfel incat sa poata scapa daca e nevoie.

Au calatorit catre Beth-El si de acolo au inceput calatoria catre Efrat. Rahel era din nou insarcinata si, pe drum, a avut o nastere grea si a murit. Cu ultima ei suflare si-a numit fiul Ben-oni ("fiul suferintei mele") dar Iacob a numit copilul Beniamin ("copil al mainii drepte" sau "copil al sudului"). Iacob a ingropat-o pe Rahel pe drumul pe care a murit si a construit un monument. Descrieri mai vechi ale mormantului sustin ca era construit din 11 pietre puse de fii lui Iacob si din una mai mare pusa de Iacob insusi.

Conform Midrasului, Iacob a inmormantat-o pe Rahel pe drum pentru ca evreii sa treaca pe langa mormantul ei in calatoria lor spre exil si astfel ea sa se poata ruga pentru ei. Acest lucru este sustinut de cuvintele profetului Ieremia care a scris, la inceputul exilului babilonian, "Un strigat se aude in Rama... Rahel plange pentru copiii ei" (Ieremia 31:15).

Exista controverse asupra locului exact unde se afla mormantul Rahelei. Conform Cartii Genezei, ea a fost ingropata "pe drumul spre Efrat, care este in Betlehem" (Geneza 35:19). Samuel I scrie ca a fost ingropata pe mostenirea tribului lui Beniamin (Samuel I 10:2), o afirmatie care contrazice descrierea din Geneza. Mormantul se presupune acum ca este undeva langa Betlehem, si este acoperit cu o structura construita de Sir Moses Montefiore in 1841. In timpul ocupatiei iordaniene, locul din jurul mormantului era un cimitir musulman. Dupa Razboiul de Sase Zile, structura din jurul mormantului a fost renovata si a devenit loc de pelerinaj pentru evrei. Evreii o viziteaza pe tot parcursul anului, dar mai ales de Ros Hodes (luna noua si prima a zi a lunii in calendarul ebraic), in luna Elul si cu ocazia aniversarii mortii Rahelei, in data de 14 Hesvan.
 


^sus^