Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

SARA

 

 

 

Matriarha biblica Sara a fost sotia lui Avraham si mama lui Isaac. Informatiile despre Sara provin din Cartea Genezei capitolele 11-23.

Avraham si sotia sa Sara au trait si s-au casatorit la Haran. Cand Avraham avea 75 de ani, Dumnezeu i-a poruncit sa plece de acasa si Sara si-a urmat barbatul in Canaan.

Prima intamplare in care Sara apare in Biblie ca personaj important se petrece cand ea avea 65 de ani si calatorea catre Egipt cu Avraham intr-o perioada de foamete in Canaan. In ciuda varstei, Sara era frumoasa si Avraham se temea ca daca Faraonul ar fi stiut ca este sotia lui, l?ar fi omorat pe el si ar fi luat-o pe ea. De aceea s-a prefacut ca Sara era sora lui si Faraonul intr-adevar a luat-o, dandu-i lui Avraham o multime de daruri bogate in schimb. Apoi Dumnezeu a trimis molimi sa pedepseasca casa Faraonului pana cand acesta i-a dat drumul si l-a lasat pe Avraham sa plece.

Un incident asemanator a ajuns mai apoi in Biblie cu regele Abimeleh din Gerar. Si el a luat-o pe Sara, crezand ca este sora lui Avraham. Dumnezeu i-a spus adevarul intr-un vis si Abimeleh i-a inapoiat-o pe Sara lui Avraham, impreuna cu animale, sclavi, aur si argint, drept cadou.

Prima informatie pe care Biblia ne-o da despre Sara este ca era stearpa. Acesta este un lucru foarte insemnat deoarece Dumnezeu ii promisese lui Avraham mai devreme ca fii lui vor deveni o mare natiune. Dupa 10 ani de viata in Canaan, cand Sara inca nu avea copii, i-a dat lui Avraham pe sluga ei, Hagar, sa-i fie concubina. Dupa ce Hagar a adus pe lume un copil, n?a mai avut asa o parere buna despre Sara, iar aceasta a inceput sa se poarte aspru cu ea. Hagar a fugit si s-a intors numai dupa ce Dumnezeu a vorbit cu ea, a binecuvantat-o si i-a poruncit sa se intoarca la Sara. Cand Avraham avea 86 de ani, Hagar l-a nascut pe Ismael.

Pana in momentul acesta numele adevarat al Sarei era de fapt Sarai. Cand Avraham a implinit 99 de ani, Dumnezeu a vorbit cu el si l-a binecuvantat cu copii si pamanturi. I-a schimbat numele din Avram in Avraham si numele sotiei lui din Sarai in Sara(h). Dumnezeu i-a promis de asemenea ca Sara va avea un copil, si ca Dumnezeu isi va pastra legamantul fata de acest copil, Isaac.

Trei zile mai tarziu, trei barbati s-au apropiat de cortul lui Avraham. El i-a invitat inauntru si Sara s-a dus sa le pregateasca de mancare. Ea asculta totusi prin deschizatura cortului, cand, unul dintre "barbati", care erau de fapt mesageri ai lui Dumnezeu, a prezis ca ea va avea un copil. Ea a ras. In fond avea 90 de ani si Avraham aproape 100! Totusi Dumnezeu a prezis ca intr-un an, ea va naste. Un an mai tarziu, cand Avraham avea 100 de ani, s-a nascut fiul Sarei, Isaac.

Cand Isaac si Ismael au inceput sa creasca, Sara l-a rugat pe Avraham sa ii alunge de acolo pe Hagar si pe Ismael si sa nu-l lase pe Ismael sa imparta mostenirea cu Isaac. Comentatorii nu sunt de acord cu privire la motivul pentru care ea nu-l dorea pe Ismael in casa ei. Unii spun ca Ismael venera alti zei, altii spun ca il batjocorea pe Isaac sau se lauda ca, fiind primul nascut, va primi o parte dubla de mostenire. Dumnezeu i-a spus lui Avraham sa o asculte pe Sara si a doua zi de dimineata Avraham i-a gonit pe Hagar si pe Ismael.

Sara a murit in Kiryat Arba (ceea ce este cunoscut sub numele de Hebron) la varsta de 127 de ani. Avraham a cumparat pestera Mahpela de la Efron Hititul si a inmormantat-o pe Sara acolo.
 


^sus^