Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

PIONIERII SIONISMULUI

 

 

 

* David Ben-Gurion (1886-1973) este parintele si primul Prim Ministru al statului evreiesc. Nascut in Plonsk, Polonia, sub numele de David Green, si-a ales singur numele (Ben-Gurion sau "Fiul grupului de lei") unuia dintre ultimii aparatori ai Ierusalimului antic impotriva armatei romane. Acest om are un merit urias in crearea statului Israel, in 1948, dupa aproape 2000 de ani de exil. Viziunea lui Theodor Herzl de renastere a statului iudeu a devenit realitate datotita lui David Ben Gurion.

* Menachem Wolfovich Begin (1913-1992) este cel mai bine cunoscut ca Prim Ministru al Israelului (1977-1983), omul care si-a luat raspunderea pentru curajoasele schimburi de teritorii contra pace intre Israel si Egipt - precum si  ca laureat al premiului Nobel pentru pace, impreuna cu presedintele Egiptului, Anwar el-Sadat. Implicarea lui Begin in politica sionista incepe cu mult inaintea acestor evenimente, in Polonia, in anii 1920. Dupa cum a observat jurnalistul israelian Ze'ev Chafetz, Begin "si-a petrecut viata crezand intr-o serie de idei foarte putin probabile - si a urmarit cum se transforma una cate una." A invata despre viata si ideile lui Begin inseamna in realitate a intelege istoria politicii sioniste si evolutia statului Israel.

* Golda Meir (1898-1978) este una dintre cele mai iubite conducatoare si cele mai admirate femei ale secolului XX. Nascuta Golda Mabovitz la Kiev, Meir si-a petrecut primii ani de viata la Pinsk, pana cand, la varsta de 8 ani, a emigrat cu familia in Milwaukee, SUA. Dupa ce l-a intalnit pe David Ben-Gurion, in timpul uneia dintre vizitele sale in Statele Unite, Meir a plecat in Palestina cu sotul ei, adaptandu-se repede la viata de pionierat si implicandu-se curand in politica. Golda Meir a jucat un rol important in politica sionista premergatoare independentei statului Israel, in infiintarea acestuia, precum si in guvernul israelian. Eforturile sale de a strange fonduri de la evreii americani pentru sustinerea statului Israel au fost atat de mari incat Ben-Burion a spus: "Intr-o buna zi, cand se va scrie istoria, se va spune ca a existat  o femeie evreica care a strans banii datorita carora a devenit posibila existenta Statului."

* La sfarsitul anilor 1960, Fortele Israeliene de Aparare (IDF) erau considerate una dintre cele mai bune armate din lume. Se poate spune ca generalul Moshe Dayan (1915-1981), fost Ministru al Apararii si Afacerilor Externe al Statului Israel, a fost bijuteria  cea mai sclipitoare a IDF. O buna parte a vietii lui, eroul militar Dayan a prezentat lumii un al tip de evreu  decat cel al diasporei , evreul care se faurea in Israel: puternic, rezistent si independent. Aceasta imagine a fost ajutata si de faptul ca el a fost primul copil nascut in primul kibbutz din Israel. Dayan a avut un rol crucial in mentinerea securitatii Israelului - atat de importanta pentru supravietuirea statului evreu.

* La inceputurile miscarii sioniste, majoritatea conducatorilor religiosi denuntau sionismul ca fiind o erezie. In viziunea lor, reinvierea statului Israel trebuia sa fie datorata lui Dumnezeu, nu oamenilor. Dar Rabinul Abraham Isaac Kook (1865-1935) a sustinut cu nsistenta faptul ca  evreilor le este interzis sa  ramana pasivi si sa se bazeze numai pe Dumnezeu pentru a le modela destinele. Spre deosebire de ceilalti membri ai lumii evreiesti ortodoxe de la inceputul secolului XX, rabinul Kook simtea o legatura stransa cu toti evreii implicati in constructia si colonizarea Israelului, fie ca acestia erau sau nu religiosi.. El credea ca toti evreii - religiosi sau nu - aveau de jucat un rol important in crearea statului Israel. Rabinul Kook a ajutat la formarea unei perceptii national-religioase si pro-sioniste a iudaismului si a contribuit la formarea caracterului evreiesc al statului sionist. Astazi, multi vad importanta  primordiala a rabinului Kook in apelul sau la o mai mare toleranta intre evreii religiosi si nereligiosi, si in repetatele sale declaratii de dragoste pentru intreaga umanitate.

* Yitzhak Rabin (1922-1995), primul Prim Ministru nascut in Israel, a fost in primul rand un militar. Cariera sa in cadrul Fortelor de Aparare ale Israelului se desfasoara pe aproape trei decenii. Totusi, la momentul potrivit, el s-a dovedit in stare  sa negocieze pacea cu cei mai aprigi dusmani ai sai. "Am luptat atat de mult pentru ca nu exista nici o sansa de pace," a spus el in seara tragicei sale asasinari, "cred ca acum exista o sansa de pace, o mare sansa. Trebuie sa ne folosim de ea pentru cei care sunt aici, si pentru cei care nu sunt aici - si acestia sunt multi".  In multe privinte, viata lui Yitzhak Rabin oglindeste istoria statului Israel. La fel, se poate spune ca moartea sa, in acel moment al istoriei, oglindeste conflictele si diviziunile existente in societatea israeliana. Rabin, laureat al premiului Nobel pentru pace, este un adevarat erou al statului evreiesc modern.


^sus^