Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

MOISE

 

 

 

Impreuna cu Dumnezeu, figura lui Moise (Moshe) este cea care domina Torah. Numele Moise starneste o varietate de imagini biblice puternice: Dumnezeu deghizat in "tufisul in flacari," deschiderea Marii Rosii, Vitelul de aur si - cel mai important - daruirea Torei. Actionand la ordinul lui Dumnezeu, el este cel care ii scoate pe evrei din sclavie, dezlantuie cele zece pedepse asupra Egiptului, ii calauzeste prin desert timp de patruzeci de ani pe sclavii eliberati, si aduce Torah (Legea) de pe Muntele Sinai. Moise traduce cuvantul lui Dumnezeu in realitatile de zi cu zi si ii transforma pe israeliti dintr-o hoarda de sclavi intr-o natiune civilizata.

Daca istoria ar fi purces dupa legile logicii, Moise are fi fost sortit sa moara la scurt timp dupa ce s-a nascut. Faraonul, regele Egiptului, daduse ordin ca toti bebelusii evrei de sex masculin sa fie inecati la nastere in Nil. Totusi,Yocheved, mama lui Moise, l-a ascuns timp de trei luni. Cand copilul nu a mai putut fi tinut ascuns, ea l-a pus intr-un cosulet de nuiele si i-a dat drumul in trestiile de pe Nil. Logic, atunci un soldat egiptean ar fi trebuit sa treaca pe acolo, sa-l vada sau sa-l auda pe bebelus si sa-l omoare - dupa cum a fost probabil soarta atator altor copilasi evrei.

Insa, Moise a fost gasit de nimeni alta decat de fiica Faraonului, careia i s-a facut mila de copilasul ce plangea si s-a hotarat sa-l salveze. Astfel, Moise a evitat de doua ori o soarta ingrozitoare, sa fie ucis la nastere sau sa fie crescut ca sclav. In loc de asta, el a crescut la palatul regal, ca om liber. In consecinta, Moise nu avea mentalitatea unui sclav si era capabil sa lupte cu nedreptatea ca profet al poporului evreu.

De ce l-a ales Dumnezeu pe Moise sa devina cel mai important conducator al poporului evreu? Torah inregistreaza numai trei incidente din viata lui Moise inainte ca Dumnezeu sa-l numeasca profet. Pe cand era un om tanar, revoltat sa vada cum un supraveghetor egiptean batea un sclav evreu, il omoara pe supraveghetor. A doua zi, incearca sa faca pace intre doi evrei care se bateau, dar agresorul se rasteste la el si ii spune: "Vrei sa ma omori si pe mine cum l-ai omorat pe egiptean?". Moise intelege imediat ca este in pericol, caci desi statutul sau inalt il proteja de pedeapsa pentru omorarea unui supraveghetor, faptul ca a omorat un om pentru ca acesta isi indeplinea indatoririle fata de Faraon il marca pe viata ca fiind un rebel impotriva regelui. Intr-adevar, Faraonul ordona ca Moise sa fie ucis, si acesta fuge la Midian. In acest moment, Moise probabil nu vrea nimic altceva decat un scurt ragaz, dar imediat se afla in mijlocul unei alte lupte. Cele sapte fiice ale preotului midianit Jethro sunt hartuite de pastorii midianiti si Moise le sare in ajutor (Exodus 2:11-22)

Aceste incidente au, bineinteles, legatura unul cu celalalt. In toate trei, Moise arata un profund, chiar obsesiv, atasament fata de combaterea nedreptatii. De fapt, este chiar dispus sa-si sacrifice propria bunastare pentru a-i ajuta pe ceilalti - chiar si daca sunt straini. Mai mult chiar, ingrijorarea lui cuprinde intreaga umanitate. El intervine cand un neevreu asupreste un evreu, cand doi evrei se lupta intre ei si cand neevreii asupresc pe alti neevrei. Aceasta demonstreaza un real devotament fata de promovarea dreptatii si bunatatii in lume si arata ca este capabil sa transmita dorinta lui Dumnezeu israelitilor si sa primeasca Torah pe Muntele Sinai.

Legea pe care Moise le-o transmite evreilor in Torah cuprinde mult mai mult decat cele Zece porunci. Pe langa multe regulamente legate de ritualuri, evreii sunt instruiti sa-l iubeasca pe Dumnezeu, sa-si iubeasca aproapele cum se iubesc pe ei insisi si sa ii iubeasca pe straini - adica, pe neevreii care locuiesc printre ei -  la fel cum se iubesc pe ei insisi. Acesta este mesajul central al iudaismului si este unul pe care Moise l-a transmis prin toate actiunile si cuvintele lui.

Povestea lui Moise este una dintre cele mai minunate povesti din Biblie, care ne impresioneaza si ne intriga in acelasi timp. Viata lui Moise este legata de cateva dintre cele mai importante evenimente din istoria evreieasca si comportarea rea lui, precum si devotamentul lui fata de Dumnezeu si fata de poporul evreu, sunt inegalabile. In Biblie, sta scris ca "de atunci nu s-a mai ivit un profet precum Moise." (Deuteronomul 34:10). Acest verdict este valabil si astazi - chiar si acum cand intram in secolul 21, Moise continua sa se remarce ca o figura mareata in istoria evreilor si poate ca cel mai mare conducator al poporului evreu.


^sus^