Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

DEVORA

 

 

 

Majoritatea femeilor importante din Biblie ori sunt maritate cu un mare om or sunt rude cu unul. Sara este cunoscuta ca fiind sotia lui Avraham si Miriam ca fiind sora lui Moshe. Chiar si Ester, care salveaza poporul evreu de la genocidul incercat de Haman, este condusa de sfatuitorul si varul ei, Mordehai. O exceptie rara de la traditie este profeteasa si judecatoarea Devora, poate cea mai importanta figura feminina.

Devora se bazeaza exclusiv pe meritele proprii. Singurul lucru pe care il cunoastem despre viata ei personala este numele sotului ei, Lapidot. "Ea a condus poporul lui Israel la vremea aceea", asa consemneaza Biblia. "Ea obisnuia sa sada sub palmierul Devorei ... si Israelitii veneau la ea pentru judecata" (4:4).

In timpul vietii Devorei, aproximativ un secol duppa intrarea israelita in Canaan, valea in care ea locuia cu tribul ei era controlata de regele Jabin din Hazor. Devora l-a chemat la el pe razboinicul Barak si i-a poruncit in numele lui Dumnezeu sa ia zece mii de oameni si sa-l infrunte pe generalul lui Jabin, Sisera, si pe armata lui de noua sute de care de fier, pe muntele Tabor.

Raspunsul lui Barak catre Devora arata o mare stima cu care era privita profeteasa: "Daca tu vei merge cu mine, voi merge; daca nu, nu voi merge." "Foarte bine, voi merge cu tine," consimte Devora, dar nu poate rezista sa nu rada de Barak pentru sexismul societatii lor. "Dar nu va exista glorie pentru tine in aceasta intreprindere, pentru ca atunci Dumnezeu il va preda pe Sisera in mainile unei femei" (4:8-9).
Lupta are loc in timpul sezonului ploios, si carele lui Sisera se afunda rapid in noroi. Israelitii coplesesc armata lui Hazor si produc pierderi majore. Sisera fugand pe jos, ajunge in tabara kenita, unde Yael, sotia liderului de clan, il invita sa ramana. El adoarme in cortul ei. Moment in care Yael ridica un ciocan si ii bate un cui de la cort in cap.

Faimosul "Cantec al Devorei," din capitolul 5, exulta in infrangerea asediului canaanit asupra majoritatii tarii: "Asa sa moara toti dusmanii Tai, o Dumnezeule," este strigatul de despartire al Devorei, desi adevarata victorie evreiasca a mers chiar mai departe decat distrugerea lui Sisera si a carelor lui. Conform Talmudului, Rabi Akiva, unul din cele mai importante figuri ale istoriei evreilor, era un descendent direct al lui Sisera. Faptul ca un descendent al acestui mare dusman al evreilor, a devenit un mare rabin si invatat evreu reprezinta cea mai mare victorie a evreilor asupra vechiului lor adversar din Canaan.
 


^sus^