Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

YEHOSHUA BEN NUN

 

 

 

Daca Moise a avut poate cea mai dificila sarcina ca lider, aceea de a forma poporul evreu intr-o natiune si de a-i scoate apoi din Egipt, atunci Iosua a avut-o pe a doua cea mai grea, deoarece a trebuit sa-i urmeze unui lider asemenea lui Moise. IOSUA (Heb. AQvhy; "YHVH este salvarea"), fiul lui Nun din tribul Efraim, a fost initial numit Hosea, dar numele i-a fost schimbat de Moise pentru a include numele lui Dumnezeu. A sasea carte a Bibliei, care incepe imediat dupa Cele Cinci Carti ale lui Moise, ii poarta numele. Iosua a fost slujitorul lui Moise si cel mai bun student al sau, si ii apara cu gelozie onoarea, amenintand chiar sa omoare doi profeti care credea el ca il provoaca pe Moise (Moise l-a impiedicat, spunand ca isi doreste ca toti evreii sa faca profetii). Iosua, totusi, este amintit cel mai mult pentru legatura lui cu Pamantul Israelului. Iosua a fost unul dintre cei 12 spioni trimisi din Kades. Dupa cum spune povestea, evreii au trimis spioni in Israel pentru "a face un tur de orizont." Cand s-au intors spionii, zece din cei doisprezece au raportat ca desi pamantul este extrem de roditor, evreii nu il vor putea cuceri pentru ca locuitorii acestuia sunt prea puternici. Evreii au crezut aceste vesti si au inceput sa se planga ca au fost scosi din Egipt. Pentru ca nu au avut incredere in Dumnezeu, acesta a decretat ca evreii vor mai trebui sa umble prin desert inca patruzeci de ani, urmand sa intre in tara cand se va naste o noua generatie. Iosua si Caleb au fost cei doi care nu au fost de acord cu raportul negativ al celorlalti zece, afirmand ca "tara prin care am trecut pentru a lua informatii este un pamant extrem de bun. Daca Domnul se bucura de noi, atunci ne va aduce in aceasta tara si ne-o va darui." (Num. 13: 7-8)

Patruzeci de ani mai tarziu, Moise l-a numit pe Iosua succesorul sau, iar la moartea lui Moise, Iosua i-a condus triumfator pe evrei in Tara Israelului si a pornit cucerirea acesteia. Iosua a reafirmat mostenirea lui Moise si devotamentul oamenilor fata de Dumnezeu si fata de Tora si aducandu-i pe evrei in Israel a despartit apele Iordanului in fata lor. Una dintre cele mai faimoase batalii din aceasta cucerire este aceea impotriva orasului Ieriho, care era inconjurat de ziduri considerate impenetrabile. Dumnezeu il invata pe Iosua sa isi puna oamenii sa marsaluiasca in jurul zidurilor o data pe zi in fiecare zi timp de sase zile. In fata trebuie sa marsaluiasca sapte preoti, fiecare avand in mana un sofar din corn de berbec (ca acela folosit de Ros Hasana)  si sa mearga alaturi de Arca Legamantului, care contine cele Zece Porunci. In a saptea zi, trupele trebuie sa inconjoare Ieriho-ul de sapte ori, dupa care preotii vor sufla in sofar, trupele vor urla, iar zidurile din Ieriho se vor darama. Trupele fac intocmai, zidurile se darama, iar israelitii cuceresc orasul. Toata prada este sfintita pentru Templu. Intr-o alta batalie faimoasa, Iosua, vazand ca soarele e gata sa apuna, dar ca victoria nu este inca completa, porunceste soarelui sa se opreasca in loc, iar acesta face acest lucru pana la terminarea victoriei.

Iosua reuseste sa cucereasca Tara si sa ii aseze pe oameni. El insusi a primit ca lot Timnath-Serah pe dealurile lui Efraim. La moartea lui la varsta de 110 ani, a fost inmormantat acolo. Inainte de a ataca un oras, Iosua dadea intotdeauna un edict in care scria "Cine doreste sa plece, sa fie lasat sa plece; cine doreste sa faca pace, sa fie lasat sa faca pace si cine doreste sa faca razboi sa fie lasat sa faca acest lucru." Iosua apare in Biblie ca avand atat calitatile unui lider militar cat si cele ale unui profet. Era "cuprins de spiritul intelepciunii deoarece Moise isi pusese mainile pe el." Ca si Moise, este numit "slujitorul lui Dumnezeu" (Josh. 24:29) si de asemenea se spune despre el "Si Dumnezeu i-a vorbit lui Iosua spunand" (20:1) - formula de adresare folosita pentru Moise. Isi incepe discursul de dspartire de Israel: "Astfel spune Domnul" (24:2). In cuvintele sale de despartire Biblia ii atribuie caracterul unui profet-legiuitor in stilul lui Moise. Faptul ca inspiratia lui pornea din cea a lui Moise este indicat in urmatoarea afirmatie "fata lui Moise era ca fata soarelui, fata lui Moise era ca fata lunii" (BB 75a). Iosua este considerat purtatorul Torei dupa Moise: "Iosua a primit Tora de la Moise" (Avot 1:1). Poate cel mai important lucru este ca Iosua completeaza tranzitia evreilor de la un popor migrator la un popor sedentar, atasat de pamant, si le pastreaza legatura cu religia, legatura care fusese slabita de vietile noi pe care le duceau.
 


^sus^