Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

MIRIAM  (c. 1400 i.e.n. - c. 1300 i.e.n.)

 

 

 

Miriam a fost sora mai mare a lui Aaron si Moise. Conform anumitor surse, era cu sapte ani mai mare decat Moise, dar alte surse arata ca ar fi fost mai in varsta decat atat. Miriam este considerata de drept o profetesa (Ex. 15:20) si este prima femeie care a fost descrisa in acest fel. In conformitate cu traditia, a profetit inainte de nasterea lui Moise ca parintii ei vor da nastere omului care va aduce rascumpararea poporului lor.

Miriam a asteptat intre trestii pe cand cosuletul in care se afla Moise era pe rau, asigurandu-se ca era in siguranta (Ex. 2:4). Cand fiica Faraonului l-a scos pe Moise din apa, Miriam a aranjat ca mama ei, Yocheved, sa il poata alapta pe Moise si sa-l creasca pana cand a fost intarcat (Ex. 2:7-9).

Miriam le-a condus pe femeile din Israel la o sarbatoare cu cantec si dans dupa ce oamenii Faraonului s-au inecat in mare (Ex. 15:20-21). Se spune ca este si strabuna altor genii creative din istoria Israelului: Bezalel, arhitectul mishkanului (sanctuarul posrtabil folosit in desert) (Ex. 31:1-3) si regele David.

In conformitate cu traditia, datorita dreptatii lui Miriam, o fantana i-a urmarit pe oameni prin desert in timpul pribegiei lor si aceasta fantana a ramas cu ei pana in ziua mortii lui Miriam.

La fel ca si fratii ei, Miriam nu a fost perfecta. L-a facut pe fratele ei Aaron sa vorbeasca impotriva lui Moise intr-o disputa legata de o femeie cushita cu care acesta se casatorise (Zipporah sau posibil o a doua sotie) (Num.12:1) Din cauza asta, Miriam a fost pedepsita cu tzaaras (o boala care se traduce de obicei prin lepra) (Num.12:10). Totusi, Aaron a vorbit pentru ea si Miriam s-a vindecat (Num. 12:11). La fel ca si fratii ei, Miriam a murit in desert inainte ca poporul sa ajunga pe Pamantul Fagaduit (Num. 20:1).

Auzim de Miriam de obicei in timpul lunilor de primavara cand celebram sarbatoarea de Pesach. Ea este mentionata in Haggadah ca parte a povestii Exodului. Cand citim aceasta poveste, vedem ce influenta mare a avut in timpul Exodului din Egipt. Putem vedea in mod clar ca, desi fratele ei Moise era conducatorul israelitilor in acea perioada, ea a jucat fara indoiala un rol de conducere atunci cand era vorba de conducerea femeilor care se aflau acolo.


^sus^