Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

RETETA PENTRU CHAROSET

 

 

 

In timpul sederului se mananca cheroset, un amestec de fructe, nuci si vin. Acesta trebuie sa ne aminteasca de mortarul folosit de evrei pentru constructii in perioada sclaviei. Trebuie sa aiba o textura aspra. Cantitatile de ingrediente date aici sunt in cel mai bun caz aproximative; de obicei se pun dupa ochi. Reteta de mai jos asigura o cantitate foarte mare, dar de obicei este necesar sa se mai faca inca o portie inainte de sfarsitul sarbatorii. Se pot folosi alte fructe si nuci.

- 4 mere de marime mijlocie, 2 acrisoare si 2 dulci
- 1/2 de cana de migdale taiate marunt
- 1/4 de cana de vin dulce
- 1/4 de cana de vin sec
- 1 lingura de scortisoara

Taiati merele. Adaugati toate celelalte ingrediente. Lasati sa stea 3-6 ore, pana cand vinul este absorbit de celelalte ingrediente. Serviti pe matzah. Merge foarte bine cu hrean.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^