Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

SARBATORILE EVREIESTI partea intai

 

 

 

Mai jos veti gasi o lista cu sarbatorile evreiesti, incepand cu cele care se apropie. Tineti minte ca datele din calendarul gregorian nu se aplica decat pentru anul in curs (2000-2001) si ca toate sarbatorile incep la apusul soarelui in ajunul datei inscrise.

Postul Esterei  (20 martie 2000/13 Adar). Postul Esterei este un post minor care precede Purimul. Comemoreaza perioada cand regina Estera i-a condus pe evreii din Persia intr-un post de trei zile si s-a rugat ca acestia sa fie salvati de la masacrul pe care Haman il pregatise pentru ei.

Purim (21 martie 2000/14 Adar). Purim comemoreaza ziua cand Haman planuise sa omoare pe evreii din Persia, dar, prin interventia lui Mordechai si a reginei Estera, evreii au fost salvati si in schimb au fost omorati cei care intentionasera sa-i omoare. Se citeste povestea Esterei din megillah. In timpul zilei se sarbatoreste. Se da de pomana la doi oameni nevoiasi si se fac daruri care constau din mancare catre doi prieteni pentru a-i ajuta pe ceilalti cu sarbatorirea si pentru a raspandi un simt de fraternitate. O delicatesa care se serveste de Purim este humentaschen, prajiturele in trei colturi umplute cu jeleu sau cu seminte de mac, miere si nuci (vezi partea a V a pentru mai multe informatii despre Purim si pentru o reteta de humentaschen)

Pastele (20-27 aprilie 2000/15-23Nisan). Este o sarbatoare care dureaza opt zile, dintre care primele si ultimele doua implica stricta respectare a regulilor religioase. Se mananca matzah si nu se mananca produse cu drojdie de-a lungul celor opt zile pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o evreii cand au plecat din Egipt, deoarece nu avusesera timp sa lase aluatul sa creasca. Toata mancarea dospita din casa trebuie cautata si vanduta sau distrusa inainte ede inceputul sarbatorii. In primele doua seri ale Pastelui, se tine seder, timp in care se povesteste istoria evreilor care au plecat din Egipt pentru a-si dobandi libertatea. Aceasta poveste se citeste din Haggadah, o colectie de pasaje din Tora si din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt. In timpul sederului, se beau patru pahare de vin si se mananca maror, ierburi amare.

Yom Hashoa (2 mai 2000/ 27 Nisan ). Aceasta este Ziua Memoriala a Holocaustului, cand ne amintim de milioanele de oameni ucisi in Holocaust. In Israel, o sirena suna timp de doua minute la ora 11; atunci toata lumea se opreste din lucru si pastreaza un moment de liniste.

Yom Hazikaron (9 mai 2000/ Iyar 4).  O zi dedicata tuturor soldatilor cazuti in Israel.

Yom Ha'Atzmaut (10 mai 2000/ 5 Iyar).  Aceasta este Ziua Independentei Israelului, ziua cand evreii din Israel  si-au proclamat independenta si au infiintat Statul Israel.

Lag B'Omer (23 mai 2000/ 18 Iyar). Este cea de-a 33-a zi de cand se numara Omer. Este o sarbatoare vesela care povesteste faptele rabinului Akiva, ale rabinului Shimon bar Yochai si Bar Kochba in incercarea lor de a castiga independenta si suveranitatea evreilor din Israel fata de romani. Se obisnuieste sa se faca focuri de tabara si sa se cante.

Yom Yerushalayim (2 iunie 2000/ 28 Iyar). Aceasta este cea mai noua sarbatoare evreieasca si sarbatoreste recapturarea Ierusalimului in timpul razboiului de sase zile din 1967.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^