Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

YOM HA'ATZMAUT

 

 

 

Ziua Independentei Israelului este sarbatorita pe 5 Iyyar dupa calendarul iudaic. In aceasta zi, in anul 5708 (14 mai 1948) a fost infiintat statul Israel. Aceasta zi a cazut anul acesta la data de 10 mai 2000.

Ceremoniile din ajunul Zilei Independentei incep cu aprinderea tortei la Mt. Herzl. A doua zi, presedintele ii primeste la resedinta sa pe cei mai remarcabili soldati din acel an si are loc Concursul international al Bibliei. In multe sinagogi din toata tara si din lume se recita rugaciuni speciale de multumire si se tin mese festive si serbari pentru a comemora reinfiintarea dupa 1900 de ani a statului Israel pe pamantul Israelului.

Imediat dupa lasarea intunericului in ajunul Zilei Independentei se poate vedea si auzi prima salva de artificii pe cerul Israelului. Acestea dureaza pana tarziu in noapte. Aproape fiecare oras din Israel ridica o scena sau o platforma unde dau concerte cei mai buni cantareti israelieni. Dupa aceea se danseaza pana la orice ora din noapte.

Atmosfera este foarte festiva. Cu cateva zile inainte de sarbatoare, municipalitatile si orasele decoreaza stalpii de pe strada cu steaguri israeliene. Intersectiile sunt acoperite cu steaguri si luminite decorative, la balcoane se atarna steaguri israeliene, iar pe masini se atarna stegulete. Steagurile se vand peste tot, iar vanzatorii stradali le vand in tot felul de forme si dimensiuni.

Ziua Independentei este  o zi speciala in sine. Israelienii sarbatoresc Ziua Independentei in multe  feluri. Unii se scoala devreme in dimineata Zilei Independentei pentru a pleca in excursie cu familia. Numeroasele parcuri si rezervatii naturale ale Israelului sunt pline de oameni. Peste tot se raspandeste fum de la gratare. Puteti gasi oameni la picnic si pe micile portiuni de iarba de pe marginea soselei.

Festivitatile din Ziua Independentei sunt inaugurate oficial in ajunul sarbatorii printr-o ceremonie de stat pe muntele Herzl din Ierusalim. Se aprind douasprezece torte care simbolizeaza cele douasprezece triburi ale Israelului. Este o mare onoare sa fii ales purtator de torta pentru a aprinde una din aceste torte.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^