Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

FUNDAMENTE SI ISTORIA CALENDARULUI

 

 

 

In ceea ce priveste creatia soarelui, a lunii si a rolului lor in diviziunea timpului, Tora (Biblia ebraica) afirma: "Fie ca ele sa reprezinte semne, anotimpuri, zile si ani" (Geneza 1:14)

Fiecare luna noua in calendarul evreiesc incepe cand este luna noua pe cer, cand devine vizibila prima fasiuta de luna. In timpuri stravechi, o luna noua incepea atunci cand luna noua de pe cer era zarita de doi martori de incredere, care comunicau Sanhedrinului (Conducerea evreieasca)  data cand au vazut-o. Sanhedrinul declara atunci cand incepe Rosh Chodesh (prima zi a lunii).

Problema pe care o ridica un calendar bazat pe ciclul lunar este ca sunt aproximativ 12,4 luni lunare in timpul a 12 luni solare. Asta inseamna ca lunile si anotimpurile, bazate pe calendarul lunar, respectiv cel solar,  nu se aliniaza unele cu altele, din moment ce se bazeaza pe doua sisteme diferite care nu se coreleaza perfect.

Dupa traditia ebraica, anumite sarbatori trebuie sa fie celebrate in anumite anotimpuri. De exemplu, sarbatoarea Pastelui, care are loc in prima luna a calendarului evreiesc, Nissan, trebuie sa cada primavara. Totusi, Nissan vine cu unsprezece zile mai devreme in fiecare an. Pentru a se asigura ca Nissan si Pastele au loc primavara si nu cad iarna, toamna sau vara, se adauga din cand in cand cate o luna la calendarul evreiesc.

In secolul patru s-a realizat un calendar stabil bazat pe calcule astronomice si matematice. Acest calendar, folosit inca si astazi, a stabilit durata lunilor si a creat un sistem prin care se adauga cate o luna in anumiti ani de-a lungul unui ciclu de nouasprezece ani. Aceasta asigura corelatia calendarului lunar cu calendarul solar si anotimpurile. Luna adaugata, numita Adar II, se adauga in al treilea, al saselea, al optulea, al unsprezecelea, al paisprezecelea, al saptesprezecelea si al nouasprezecelea an intr-o perioada de nouasprezece ani.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^