Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

YOM HASHOAH (ZIUA MEMORIALA A HOLOCAUSTULUI)

 

 

 

Ziua memoriala a Holocaustului este comemorata in Israel pe data de 27 a lunii ebraice Nissan (2 mai 2000). Printr-o hotarare a Knessetului israelian din 1951, a fost aleasa aceasta zi care cade intre data revoltei din ghetoul Varsoviei, inceputa in prima zi de Pesach, si Ziua memoriala a Israelului pentru soldatii morti in luptele pentru statul Israel. Ziua Holocaustului cade in perioada traditionala de doliu a numaratorii de Omer.

In 1959, Knessetul a aprobat o lege pentru Ziua amintirii Holocaustului si a eroismului, prin care devenea obligatorie comemorarea in ceremonii publice a victimelor Holocaustului si ale revoltelor din ghetouri. In 1961, un amendament la aceasta lege a stipulat ca toate localurile publice vor fi inchise atat in ajunul, cat si in ziua Holocaustului. In afara Israelului, Ziua amintirii Holocaustului este de obicei comemorata pe 19 aprilie, ziua in care, dupa calendarul crestin, a inceput revolta din ghetoul Varsoviei.

In Israel, in ajunul Zilei Holocaustului, ceremonia principala este televizata de la memorialul Yad Vashem din Ierusalim. A doua zi, la 10 dimineata, sirenele suna timp de doua minute in toata tara. In timp ce sirenele suna, intregul sistem0 de transport se opreste. Oriunde s-ar afla, soferii isi opresc masinile, se dau jos si stau in tacere in pozitie de drepti. Este un moment solemn pe care nimeni nu il uita.

Majoritatea cimitirelor mari din Israel au placi comemorative speciale pentru victimele Holocaustului. Cateodata memorialele sunt dedicate anumitor orase sau anumitor comunitati evreiesti care au fost exterminate de nazisti. In unele cazuri, oameni care sunt inmormantati in Israel au cerut ca numele rudelor sau membrilor familiilor lor ucisi in Holocaust sa fie inscrise pe laturile pietrelor lor de mormant, ca un fel de memorial personal.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^