Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

PURIM

 

 

 

Povestea Purimului, care a avut loc acum 2300 de ani, este inregistrata in Cartea Esterei, pe care evreii trebuie sa o asculte de Purim. Eroii din povestea Purimului sunt Estera, o tanara evreica din Persia, si Mordechai, unchiul ei mai in varsta, care o crescuse. Regele Persiei, Achasverush, se infurie pe sotia lui, regina, in timpul unei petreceri mai salbatice, si pune ca aceasta sa fie executata. Atunci regele cauta o noua sotie si se indragosteste de Estera, pe care o ia de sotie fara sa-si dea seama ca este evreica. Personajul negativ din aceasta poveste este unul din sfetnicii regelui, Haman, care este antisemit. Haman ii uraste pe evrei si planuieste sa-i distruga pe toti, pentru ca Mordechai, unchiul Esterei, refuza sa i se inchine.

Haman ii declara regelui Achashverush: "Exista un popor care este raspandit printre toate popoarele din toate provinciile regatului tau. Legile lor sunt diferite de legile altor natiuni si nu respecta decretele regale; in concluzie, nu se cade ca domnia ta, regele, sa-i tolerati." Estera 3:8. Haman pune la cale un complot pentru a-i extermina pe toti evreii din regat. Mordechai vine atunci la Estera si o roaga sa-si foloseasca pozitia  influenta pentru a-i vorbi regelui in numele evreilor. De obicei, nu i te puteai adresa regelui decat daca acesta te chema la el. Pedeapsa pentru a te fi adresat regelui fara sa fi fost chemat era moartea. Regina Estera se hotaraste sa se adreseza regelui oricum, dar mai intai se pregateste tinand post timp de trei zile (vezi mai sus Postul Esterei in partea a IV a). Regele Achasverush o intampina totusi cu bunavointa pe Estera, cand aceasta i se adreseaza fara a fi fost invitata, si apoi ii spune ca este evreica si ca Haman incearca sa o omoara pe ea si pe poporul ei. Regele o asculta cu intelegere si poporul evreu este salvat in timp ce Haman este spanzurat pe spanzuratoarea pe care el o pregatise pentru a-l omori pe Mordechai.

Intelesul cuvantului "Purim" este "sorti", care se refera la loteria folosita de Haman pentru a alege o data pentru a-i extermina pe evrei. Purim este de multe ori considerat cea mai vesela sarbatoare a iudaismului. In timpul Purimului se obisnuieste ca oamenii sa se mascheze, sa organizeze carnavaluri, sa puna in scena piese si toata lumea sa sarbatoreasca si sa manance delicatese. O delicatesa obisnuita pentru Purim este Humentaschen (literal buzunarele lui Haman). Aceste prajiturele tringhiulare umplute cu gem sau seminte de mac, miere si nuci,  trebuie sa reprezinte palaria cu trei colturi a lui Haman.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^