Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

YOM HAZIKARON (ZIUA AMINTIRII)

 

 

 

Yom HaZikaron este comemorata pentru cei care au cazut in timpul serviciului activ in fortele armate israeliene. Aceasta zi solemna este pe 4 Iyar, cu o zi inainte de Ziua Independentei. Incepe la apusul soarelui si se termina a doua zi la rasaritul stelelor care marcheaza ajunul Zilei Independentei. Se aprind lumanari comemorative in baze militare, scoli, sinagogi, locuri publice si in locuinte particulare.

Steagurile sunt ridicate numai pana la jumatatea catargului pe tot cuprinsul tarii. In tot decursul zilei soldatii servesc ca garzi de onoare la memorialele militare din toate localitatile si orasele. Familiile celor cazuti participa la ceremonii memoriale la cimitirele militare.

Comemorarile de Yom HaZikaron incep oficial la ora 8 seara cu o ceremonie la zidul de vest din Ierusalim. Presedintele Israelului si Comandantul General al armatei tin de obicei discursuri la ceremonie. Toate cinematografele si alte locuri de amuzament sunt inchise.

Sirena suna la 11 dimineata timp de doua minute, iar ceremoniile au loc la 42 de cimitire militare unde vorbesc ministrii din guvern si membrii ai Knessetului. Rabinatul israelian a desemnat rugaciuni speciale atat pentru Shabbatul dinaintea Zilei memoriale a Holocaustului, cat si pentru Yom HaZikaron.

In dimineata zilei de 9 mai 2000, s-au tinut ceremonii memoriale in 42 de cimitire memoriale din toata tara pentru cei 19109 de soldati israelieni cazuti. O ceremonie speciala a avut loc la cimitirul militar Mt. Herzl din Ierusalim pentru cei peste o mie de politisti si graniceri morti. Pentru prima oara, au fost comemorati si civilii care au fost omorati in atacuri teroriste palestiniene incepand din 1948.

Aceasta zi memoriala se incheie cu aprinderea ceremoniala a unei torte in ajunul Zilei Independei.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^