Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

SARBATORILE EVREIESTI partea a doua

 

 

 

Shavuot (9-10 iunie 2000/ 6-7 Sivan).  Shavuot comemoreaza aniversarea oferirii Torei catre evrei pe muntele Sinai. Shavuot este cunoscuta ca Yom Habikkurim sau "Ziua primelor fructe",
pentru ca este momentul cand fermierii din Israel ar aduce ca ofranda la Ierusalim prima lor recolta.

Tisha B'Av (10 august 2000/ 9 Av). Tisha B'Av este o zi de post care comemoreaza distrugerea primului si a celui de-al doilea Templu sfant din Ierusalim, precum si alte tragedii ale evreilor.

Rosh Hashanah (30 septembrie 2000/ Tishrei 1-2) este anul nou evreiesc. Spre deosebire de celelalte sarbatori evreiesti, Rosh Hashanah este de natura foarte personala. Multe sarbatori evreiesti celebreaza sau comemoreaza evenimente care au afectat poporul evreu la nivel national. In timpul acestei sarbatori, evreii trebuie sa reflecteze asupra experientelor din anul precedent si sa-si evalueze in mod scrupulos actiunile - bune si rele. Rosh Hashanah este un moment in care trebuie sa-ti reevaluezi viata, atat din punct de vedere etic cat si religios, sa te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut si sa te obligi sa te schimbi in bine in anul nou care abia incepe. Rosh Hashanah trebuie sa fie sarbatorita intr-un spirit de optimism. Se mananca lucruri dulci care sa simbolizeze dorintele noastre pentru un an nou bun si dulce. Cele o suta de sunete impresionante produse de suflatul din shofar (corn de berbec) in fiecare din cele doua zile de Rosh Hashanah sunt destinate sa ne "trezeasca" in mod simbolic, ca sa putem reflecta si deveni mai buni.

Postul lui Gedaliah (2 octombrie 2000/ 3 Tishrei). In aceasta zi, postim pentru a comemora moartea lui Gedaliah, ultimul guvernator evreu din regatul Iudeei, asasinat in 586 i.e.n. Moartea lui a fost inceputul unei perioade de persecutie pentru evrei.

Yom Kippur (9 octombrie 2000/10 Tishrei). Este Ziua Rascumpararii. Aceasta zi a fost stabilita pentru a aduce impacare intre oameni, si pentru a reafirma relatia dintre oameni si Dumnezeu. Regretele sincere exprimate in aceasta zi vor rascumpara orice gresala a oamenilor impotriva creatorului lor. Intreaga zi este interzis sa mananci, sa bei, sa porti pantofi de piele, sa folosesti machiaj, parfum sau lotiuni, sa ai relatii sexuale si sa te speli. Ziua se incheie cu suflatul din shofar. Se obisnuieste ca in saptamanile de dinaintea postului sa-ti ceri iertare de la toti cei pe care i-ai fi putut jigni de-a lungul anului care a trecut.

Sukkot (14-21 octombrie 2000/ 15-22 Tishrei) este o sarbatoare de opt zile, dintre care primele si ultimele doua implica stricta respectare a regulilor religioase. Se locuieste intr-o sukkah, o locuinta temporara, timp de sapte zile, timp in care se comemoreaza calatoria de 40 de ani a evreilor in desert, catre Israel, perioada in care nu au putut sa-si construiasca un adapost permanent. Peretii acestei sukkah sunt in mod normal facuti din lemn sau din panza si tavanul este facut din crengi taiate. Trebuie lasate gauri intre crengi pentru ca oamenii dinauntru sa poata vedea stelele. Toate mesele trebuie mancate in sukkah si se spune o binecuvantare speciala. De asemenea, se binecuvanteaza cele patru specii: palmier, mirt, salcie si lamai.

Shemini Atzeret (21 octombrie 2000/ 21 Tishrei)  este a opta zi din Sukkot. In Israel, Shemini Atzeret si Simchat Torah sunt combinate intr-o singura zi. Ele culmineaza in celebrarea multumirilor pe care le aducem lui Dumnezeu pentru ca i-a intretinut pe evrei in desert.

Simchat Torah (22 octombrie 2000/ 23 Tishrei). Este ziua cand ne bucuram de Torah, in momentul in care terminam ciclul anual al citirii Torei si cand incepem sa citim din nou pentru anul urmator. Ambele se fac in aceeasi zi  pentru a arata ca nu poti niciodata termina de invatat Tora. Simchat Torah este una din zilele cele mai fericite ale iudaismului. Seara, toate  sulurile Torei sunt scoase din arca si sunt date membrilor marcanti ai congregatiei in timp ce acestia marsaluiesc intr-un hakafah sau circuit in jurul sinagogii. Ceilalti membrii ai congregatiei danseaza si canta in timp ce se strabate acest circuit. Cand grupul ajunge inapoi la arca, un nou grup are onoarea de a tine sulurile Torei. In cursul serii se fac sapte hakafot. Dimineata, toti sunt chemati sa binecuvanteze Tora. Cele mai multe congregatii se impart in grupuri mai mici pentru rugaciuni in scopul de a face loc la cat mai multi oameni. Se indeplinesc alte sapte hakafot, intr-o atmosfera de bucurie.

Chanukah (Prima seara 21-29 decembrie 2000/ 25 Kislev - 2 Tevet).  In prima seara se aprinde o lumanare si se adauga cate una in fiecare din cele opt seri. Chanukah sarbatoreste rededicarea Templului din Ierusalim de catre macabei in 167 i.e.n. si victoria lor impotriva grecilor si a evreilor elenisti. Pentru a rededica Templul in intregime, macabeii au fost nevoiti sa reaprinda menora cu ulei pur de masline, dar grecii il contaminasera in intregime. Macabeii au gasit in sfarsit o singura sticla, dar aceasta nu ar fi ajuns decat pentru o zi. A avut insa loc un miracol si uleiul a rezistat de-a lungul celor opt zile necesare pentru a produce ulei proaspat. Prin traditie, oamenii se joaca cu titirezi cu patru fete, numiti dreidles. Se mananca mancaruri prajite, ca de exemplu chiftelute de cartofi sau lotkes, gogosi cu jeleu sau safganiot, datorita asociatiei miracolului de Chanukah cu uleiul.

Cea de-a zecea zi de Tevet (5 ianuarie 2001/ 10 Tevet) este o zi de post care comemoreaza inceputul atacului babilonienilor asupra Ierusalimului (sec. 6 i.e.n.). In statul Israel, Kaddish (rugaciunea evreieasca pentru morti) se recita in aceasta zi pentru oamenii carora nu li se cunoaste ziua decesului.

Tu B'Shevat (8 februarie 2001/ 15 Shevat). Este anul nou al pomilor. Se obisnuieste sa se manance din cele sapte specii care cresc in Israel: grau, secara, struguri, smochine, curmale, rodii si masline. In Israel se obisnuieste de asemeni sa se planteze pomi.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^