Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

NUMARATOAREA DE OMER/LAG BA'OMER

 

 

 

Omer inseamna in ebraica paiele care raman dupa ce se strange recolta. Numaratoarea de Omer se refera la numararea zilelor dintre a doua zi de Pesach si Shavuot, ceea ce reprezinta o perioada de sapte saptamani. Aceasta perioada de sapte saptamani este sezonul de recoltat in Israel. In cele patruzeci si noua de zile ale acestei perioade cunoscuta sub numele de Omer, fiecare zi este numarata cu glas tare in timpul serviciului de seara. In cea de-a cincizecea zi se serbeaza Shavuot.

Desi s-ar putea crede ca perioada recoltei este un timp al bucuriei, in viata evreieasca Omer este considerat o perioada de semi-doliu, pentru ca in aceasta perioada au fost ucisi soldatii evrei care au luptat in revolta lui Bar Kokhba impotriva Romei intre anii 132 si 135 i.e.n. In mod traditional, in aceasta perioada evreii nu se tund si nici nu se oficiaza casatori, cu exceptia sarbatorii de Lag Ba'Omer.

LAG BA'OMER

Lag Ba'Omer se sarbatoreste dupa data ebraica a Zilei Independentei Israelului si inainte de Ziua Ierusalimului. Acesta cade in a treizeci si treia zi din numaratoarea de Omer, numarand din a doua zi de Pesach pana la Shavuot, care corespunde cu cea de-a optsprezecea zi a lui Iyar. In acest an a corespuns datei de 23 mai, iar festivitatile au avut loc luni seara, in ajun de Lag Ba'Omer.

In conformitate cu Talmudul, 24 de mii de discipoli ai rabinului Akiva au murit in perioada dintre Pesach si Shavuot intr-o revolta impotriva ocupatiei romane. Omorurile au incetat in ziua de Lag Ba'Omer care a devenit sarbatoare. Rabinul Akiva a fost un sustinator al lui Shimon Bar Kokhba care conducea o revolta a evreilor impotriva ocupatiei romane. Romanii au inabusit revolta si principalii soldati ai lui Bar Kokhba au fost ucisi, inclusiv mii dintre studentii rabinului Akiva.

Lag Ba'Omer a devenit o sarbatoare speciala pentru studentii de la studii rabinice si a fost chiar numita "serbarea savantului." Pentru a sarbatori Lag Ba'Omer, se aprind focuri de tabara in locuri deschise, iar copiii si studentii fac excursii la tara. In plus, de Lag Ba'Omer se fac nunti, ceea ce intareste caracterul festiv al acestei sarbatori.

Lag Ba'Omer este si aniversarea mortii lui Shimon Bar Yochai, considerat a fi autorul Zoharului (o importanta carte evreieasca). Ceremonii speciale se tin in satul Meron din Israel, langa Safed, unde este inmormantat Shimon Bar Yochai. Acolo se aduna mii de oameni, cu cantece si dansuri.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^